Met het grootste gemak


Het is zo’n kreet die ‘lekker bekt’. Met het grootste gemak, gooi je het in de afvalbak. Die zin is waarschijnlijk ooit ontstaan om mensen te bewegen het afval niet achteloos op straat te gooien. Met het grootste gemak!

Met het grootste gemak gebruik je de spullen nog een keertje voor je ze alsnog in de afvalbak gooit. De opdracht van deze week: ‘wat geef jij deze week een tweede leven?’ Een opdracht waarbij ik gelijk dacht aan de schelpjes die ik op het strand vond. Eerst eentje die mooi en gaaf was, toen twee en bij drie schelpen was het hek van de dam en was de tas aan het einde van de wandeling vol met schelpen. Dit keer zijn het de grote witte schelpen die ik al aan een draadje zie hangen in de tuin. Een tweede leven is geboren.

Je weet maar nooit

"Lege eierdozen en yoghurtemmertjes zijn de meest favoriete blijvertjes. Ze zijn altijd opnieuw te gebruiken"

In de keuken kan ik ook slecht afstand doen van dingen die ik nog een keertje of nog vaker kan gebruiken. Bakjes en potten. Zolang het goed blijft sluiten en ook goed schoon te wassen is zal ik het blijven verzamelen. Het komt ooit weer van pas. Ik heb echt een kelder vol met ‘je weet maar nooit’. Daar moesten we pas hard om lachen. Met die verzamelwoede, ik denk namelijk heel graag in kansen, is het oppassen geblazen. Het moet wel gezellig blijven in huis.  Lege eierdozen en yoghurtemmertjes zijn de meest favoriete blijvertjes. Ze zijn altijd opnieuw te gebruiken. In de yoghurtemmertjes kun je werkelijk alles stoppen, zelfs voor in de vriezer. En die lege eierdozen, die kan ik heel goed gebruiken bij leuke kinderactiviteiten. Daar passen werkelijk de mooiste schatten in! Of zaadbommen. Ja, die doen het prima in een eierdoos.

Een tweede leven voor kleding

Wollen sokken met een gat erin krijgen een stoppertje en het mooiste wat ik het afgelopen jaar heb gemaakt van een oude spijkerbroek waren twee etuis. Ook daar weet ik wel raad mee. Een plukje wol, een restje gekleurd draad, wat borduurgaren en een mooie rits, laat mij maar gaan, het wordt geboren onder mijn vingers. Het resultaat is prachtig en de vriendjes die het krijgen zijn er heel erg blij mee. Een tweede leven voor een versleten T-shirt, de poetslap in wording. Een keteltje wat te oud is om water mee te koken is een bloempot geworden. En de mooie potjes met goed sluitende deksels krijgen altijd een herkansing. Lekker jam maken, of heerlijke sapjes, de potjes zijn altijd handig.

Op de zolder stond een bureaulamp, ooit op de zolder terechtgekomen omdat er een lampje inzat wat te veel stroom gebruikte en heel heet werd. Ook daarin staat de tijd niet stil want het is tegenwoordig gemakkelijk om er een koel energiezuinig lampje in te draaien. Alles verdient een tweede of derde leven. En kan ik er niets meer mee? Dan gaat het een deurtje verder, naar de kringloopwinkel.

Maar in het kader van een tweede leven passen de bijenwasdoek en de broodzakken natuurlijk ook heel goed. Want die gebruik ik telkens opnieuw. Een keertje wassen en weer gebruiken. Fijn dat het kan!


Locatie

Hoogeveen

DiT is

grietje_loof

Grietje Loof