Hennep: een veelzijdig product


‘Cannabis sativa L’ wordt ook wel het alcoholvrije bier onder de hennepsoorten genoemd. Waarom? De hennepsoort bevat niet tot nauwelijks de werkzame stof THC (tetrahydrocannabinol) en is dus niet te gebruiken om de fantasie te prikkelen. Cannabis sativa L is beter bekend als vezelhennep en wordt veelal gebruikt voor de industriële markt.

Het bedrijf HempFlax is gespecialiseerd in het verwerken van vezelhennep. Rondom Oude Pekela verbouwen ze op zo’n 1600 hectare vezelhennep. “Eén plant kan wel tot vier meter hoog worden en neemt met dit indrukwekkende formaat CO2 op. Sterker nog, een hectare hennep neemt 8000 kg CO2 voor langere tijd op. Dat is meer dan het zal uitstoten tijdens het gehele verwerkingsproces” zegt Gertjan Bruins, productmanager bij HempFlax. “Daarnaast heeft de productie van glasvezel, in vergelijking met de hennepvezel, tien keer meer energie nodig.”

Milieuvriendelijk

“Daarnaast heeft de productie van glasvezel, in vergelijking met de hennepvezel, tien keer meer energie nodig”

Naast de bijdrage die de plant levert in de reductie van CO2-uitstoot, heeft de plant ook geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig omdat het harder groeit dan onkruid en ongedierte ongevoelig is. De teelt van vezelhennep is dus geheel milieuvriendelijk. Nadat de hennep begin september geoogst is, wordt het verwerkt voor vijf verschillende productgroepen: voedingsmiddelen, dierverzorgingsproducten, tuinbouwproducten, de automobielindustrie en voor duurzame bouwmaterialen.

Strooisel, olie en isolatie

De industriële vezelhennep die HempFlax als grondstof gebruikt is uiterst divers. Zo worden alle onderdelen van de plant gebruikt. Het bovenste gedeelte van de plant, de bladeren en zaden, worden apart geoogst van de stelen van de plant. Gertjan: “Als wij de plant oogsten, laten we ze een tijd op het land liggen om de bast los te maken van de houtkern. Ze laten elkaar los wanneer de stengel langere tijd in contact is met water. De vezels van de bast worden gebruikt voor isolatiewol en van de houtkern wordt hempCrete (hennepbeton) gemaakt.” Beide producten zijn geschikt voor de bouwsector. De houtachtige delen van de hennepplant kunnen - naast de verwerking tot hennepbeton - worden gebruikt als strooisels voor paarden en knaagdieren. De zaden van de plant zijn erg voedzaam en worden verwerkt tot olie.

Voor de bouwsector

HempFlax is bezig met het ontwikkelen van prefab oplossingen voor de bouwsector. “Hierbij wordt een houtskelet gevuld met isolatiemateriaal van vezelhennep. Met de prefab isolatie-elementen komen we de productiesnelheid van woningen tegemoet. Voor woningbouw (zowel renovatie als nieuwbouw) wordt gekeken naar oplossingen in houtskeletbouw in combinatie met de wolisolatie gemaakt van hennep. Het lichte gewicht van hennepvezel zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal eenvoudig te plaatsen is. In tegenstelling tot andere isolatiematerialen zoals glaswol en steenwol, heeft men geen beschermende kleding nodig. De ontwikkelingen zorgen ervoor dat de bouw eenvoudig kan schakelen naar duurzame producten”, vertelt Gertjan.

Vezelhennep heeft dus niet de hallucinerende werking, maar de vele mogelijkheden van deze hennepsoort zijn duizelingwekkend te noemen.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Pekela (Groningen)

DiT is

gertjan_bruins

Gertjan Bruins