Klaar voor een duurzame toekomst


Een school is dé perfecte plek om kennis te maken met duurzaamheid. Jong geleerd, is oud gedaan! Met dat in het achterhoofd ging Henk Lukken aan de slag als programmamanager voor DC Tech (Duurzame Chemische Technologie) van het Drenthe College. Hij vertelt over de duurzame projecten waar hij zich wekelijks, samen met de studenten, mee bezighoudt.

Het gebouw DC Tech in Emmen biedt Techniekstudenten van het Drenthe College een kans om mee te werken aan een duurzame toekomst. “DC Tech brengt het bedrijfsleven en onderwijs dichterbij elkaar”, vertelt Henk. De studenten krijgen de kans om door middel van de nieuwste technologie en technieken aan de slag te gaan met duurzame vraagstukken van bedrijven en overheden. “Omdat er een nauwe samenwerking is tussen de studenten en de ondernemers, zijn de projecten ‘echt’.”

“Het belangrijkste is dat de studenten al op jonge leeftijd kennismaken met duurzaamheid en op die manier ‘toekomstproof’ worden.”

Prototypes

Er zijn op dit moment drie grote projecten waar de studenten aan werken. Alle projecten starten bij een vraagstuk uit het bedrijfsleven. De studenten gaan vervolgens nadenken over de mogelijke oplossingen, en ontwikkelen daarna een prototype. Dit prototype wordt getest door een testgroep, waarna in de evaluatiefase wordt bepaald of het product werkt en of de cyclus herhaald moet worden. De studenten werken volgens een zogenaamde ‘prototype cyclus’. “Het leuke aan deze manier van werken is dat wij als docenten ook het antwoord niet altijd weten. We worden uitgedaagd om samen te werken met de studenten”, vertelt Henk enthousiast.

Biolijm

Een sprekend voorbeeld is het project biolijm. Henk: “Onlangs zijn we op het DC Tech begonnen met dit project, samen met het bedrijf Collall uit Stadskanaal. Dit bedrijf maakt onder andere kinderlijm. Nu zoekt dit bedrijf naar een manier om deze lijm te maken van uitsluitend biobased grondstoffen. Vanuit onze leerlijn binnen het Drenthe College werken onze studenten aan een manier om de lijm zo goed mogelijk te maken en samen met Green PAC onderzoeken we vervolgens welke grondstoffen het best kunnen worden gebruikt. Een mooi voorbeeld van de combinatie praktijkgericht onderwijs en toegepast onderzoek.”

De recyclestraat

"Dit idee hebben wij gebruikt tijdens de opleiding en studenten hebben een machine gemaakt van slooponderdelen"

Het tweede project waar de studenten aan werken is een recyclestraat. Henk: “Dave Hakkens had een open source-idee om een kunststof-recycling-machine te maken. Dit idee hebben wij gebruikt tijdens de opleiding en studenten hebben een machine gemaakt van slooponderdelen. De machine maakt granulaat van kunststofflessen om het vervolgens weer om te zetten naar bijvoorbeeld een plantenbak.”

Douchen op Paradigm

Het derde project betreft een duurzame douche voor het jaarlijkse Paradigm festival is in Groningen. “Het idee is simpel, op de camping van Paradigm maken veel gasten gebruik van de douche. Allemaal vers drinkwater. Wij denken erover na om het water tijdens de douchebeurten te filteren en her te gebruiken, om zo waterverspilling tegen te gaan. Het idee heeft iets weg van een aquarium, waarbij water wordt gefilterd door koolstof. Een volgende stap is om ook de warmte van het water tijdens de douchebeurten te behouden.”

Studenten met duurzame kennis

Een ding is duidelijk, Henk is enthousiast over DC Tech en de duurzame projecten die er plaatsvinden en spreekt met veel passie over de studenten. Volgens Henk gaan er in de toekomst studenten afstuderen die kunnen werken met duurzame technologieën maar vooral studenten die zelfstandiger en inzichtelijker te werk kunnen gaan dan ooit tevoren.

Benieuwd aan welke projecten DC Tech werkt? Kijk voor meer informatie op https://www.drenthecollege.nl/dctech/projecten

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Emmen

DiT is

Henklukken

Henk Lukken