Led-verlichting loont


Wat is gezelliger, een gloeilamp of een ledlamp? Bij veel mensen zal de voorkeur uitgaan naar de gloeilamp. Led is fel en koud, toch? Volgens Dick Pieters, oprichter van E-solarlight, is niets minder waar. "Het is meer het idee dat een gloeilamp gezelliger is dan dat het ook daadwerkelijk zo is."

"Ons bedrijf is gespecialiseerd in 'LED Solar Hybride verlichting'. Dit is een verlichtingssysteem dat de eigen opgewekte energie gebruikt afkomstig uit bijvoorbeeld zonnepanelen. Daarnaast kan dit systeem via speciale nachtsensoren de lichtsterkte meten en zichzelf aanpassen aan de omstandigheden."

Deze verlichtingssystemen worden op maat gemaakt in een eigen ontwikkelingsafdeling. Met dergelijke technieken kan buitenverlichting volgens Dick veel besparing opleveren. "Sommige van onze technieken leveren ten opzichte van traditionele straatverlichting een besparing tot wel 80% in energieverbruik. Maar ook in huis kan led-verlichting een grote besparing opleveren."

Wat zijn de voordelen van led?

"Kiezen voor led-verlichting is een verantwoorde keuze in alle opzichten. De levensduur is respectievelijk vier tot vijftig keer langer. De energiebesparing ten opzichte van een spaarlamp loopt op tot 50%, terwijl dat ten opzichte van een traditionele gloeilamp of halogeenlamp oploopt tot 90%. Bij het inschakelen van led-verlichting brandt deze gelijk op volle sterkte. Schadelijke stoffen zoals kwik zijn niet aanwezig. Led-verlichting heeft maar een geringe warmte ontwikkeling. Belangrijk is de afwezigheid van uv-straling. Daarnaast heeft onze ontwikkelingsafdeling een aantal gepatenteerde technieken toegepast waardoor er nog eens een extra besparing plaatsvindt."

Is led-licht niet fel en koud dan?

"De nieuwe generatie led-binnenverlichting heeft een aanpasbare kleurtemperatuur en zorgt in huis voor een sfeervolle verlichting. Dit komt doordat er in veel verschillende lichtsterktes en kleuren Led-verlichting te koop is. Daarbij is het nu ook mogelijk om led-verlichting maximaal te dimmen waardoor je meer sfeer kan creëren."

Voor wie is led-verlichting interessant?

"In het thuisgebruik van de particulier scheelt het gebruik van led aanzienlijk, soms wel tot tientallen euro’s per maand"

"In het thuisgebruik van de particulier scheelt het gebruik van led aanzienlijk, soms wel tot tientallen euro’s per maand. Het loont dus de moeite om na te denken over de waaier aan voordelen. Enkele voorbeelden waar bijvoorbeeld een stad, gemeente of instelling op in kan zetten bij duurzaamheid zijn de binnenverlichting bij ziekenhuizen, openbare ruimtes of galerijen, waar verlichting de hele nacht moet blijven branden. Daarnaast kunnen ze er fors mee besparen. Met de langere levensduur van led-verlichting is de besparing snel uitgerekend."

Meer weten over led-lampen of E-solarlight in Hoogeveen? Kijk dan op hun website.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Hoogeveen

DiT is

dick_pieters

Dick Pieters