Van minicamping tot zonnepark


Wat zou jij doen met 600 vierkante meter braakliggend terrein? Toen familie Weggemans en familie ter Braack in 2016 stopten met hun minicamping ‘De Brinkhoeve’, besloten ze het terrein nieuw leven in te blazen. Binnenkort wordt de voormalige camping gesierd door zonnepanelen, die goed zijn voor de stroom van minstens tien gezinnen in het Drentse Noord-Sleen. Eddie ter Braack vertelt:

"Op het campingterrein staan twee grote schuren met samen een oppervlakte van 600 vierkante meter. De helft van de daken liggen op het zuidwesten en zijn eventueel geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Mijn eerste gedachte was: waarom leggen we geen zonnepanelen op de daken om een energieneutrale camping te beginnen?"

Panelen voor Noord-Sleen

"Dit is echter zo’n grote oppervlakte, dat we 42.000 kWh aan stroom per jaar kunnen leveren"

"Na lang overleg kwam het besluit om de helft van het dak te gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit is echter zo’n grote oppervlakte, dat we 42.000 kWh aan stroom per jaar kunnen leveren. Dit is meer dan genoeg om minimaal tien gezinnen mee te voorzien. De postcoderoosregeling zorgt ervoor dat het nog aantrekkelijker voor ons wordt om de panelen te plaatsen. Zo ontstond het idee om meerdere mensen uit Noord-Sleen te betrekken."

Hoe het werkt

"Het idee is simpel, er kunnen meer zonnepanelen op onze de daken, dan nodig is voor ons eigen gebruik. Dus wanneer je zelf niet de mogelijkheid hebt om een paneel te plaatsen, kun je dat bij een ander doen. Jouw eigen paneel ligt bij ons op het dak, maar jij ontvangt de stroom. Het rendement van de panelen is ongeveer 12 procent, afhankelijk van de energieprijs. Gunstig dus voor iedereen die een paneel besluit aan te schaffen om gebruik te maken van de groene stroom."

Een blauwdruk voor iedereen

"In juni van dit jaar gaan we van start met het plaatsen van de panelen. In augustus draaien we volledig op eigen zonne-energie. De plannen die we hebben zijn voor iedereen beschikbaar, op die manier hopen we mensen te inspireren ook een eigen zonne-economie te creëren."

"Het belangrijkste vind ik dat we totaal onafhankelijk zijn van andere partijen. Ik vind het fijn en nuttig dat de daken een extra functie krijgen en denk er zelfs overna om een kleine windmolen in de tuin te plaatsen."

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Coevorden