Minnesma: ‘Nieuwe duurzame businessmodellen kunnen heel goed werken’


Op 27 juli j.l. overhandigde Marjan Minnesma aan diverse Kamerleden een herziene versie van het rapport ‘Nederland 100% duurzame energie in 2030. Het kan als je het wilt.’ Aan de hand van dit rapport worden in samenwerking met bedrijven, overheden en andere organisaties tal van verduurzamingsprojecten georganiseerd. We spreken met Marjan over de resultaten die Urgenda inmiddels geboekt heeft en diverse manieren waarop jij en ik een steentje kunnen bijdragen aan het terugschroeven van CO2-uitstoot.

Marjan Minnesma is al een aantal keer gekozen tot nummer 1 van de Duurzame 100, een lijst met de invloedrijkste duurzame Nederlanders die het dagblad Trouw sinds 2009 publiceert. Samen met Jan Rotmans richtte zij in 2007 de stichting Urgenda op, een landelijke organisatie voor duurzaamheid en innovatie.

Welke resultaten zijn al behaald en welke projecten hebben jullie nu lopen?

"Wij proberen de transitietheorie, die ook beschreven staat in het rapport, in praktijk te brengen door vooraan de golf allerlei zaken open te breken en te laten zien dat iets juist wél kan"

“Wij proberen de transitietheorie, die ook beschreven staat in het rapport, in praktijk te brengen door vooraan de golf allerlei zaken open te breken en te laten zien dat iets juist wél kan. Zo zijn wij in 2010 begonnen met de eerste collectieve inkoopactie van zonnepanelen in Europa. Destijds konden mensen zich hiervoor aanmelden om deel te nemen aan het project. We hebben toen in één keer vijftigduizend zonnepanelen geïmporteerd waardoor de algehele prijs in één klap lager werd. Een set zonnepanelen werd een derde goedkoper dan de marktprijs op dat moment.”

“Momenteel zijn we bezig om mensen te helpen om hun huis energieneutraal te maken. Via het bedrijf ThuisBaas kunnen mensen voor ongeveer vijfendertigduizend euro – het bedrag dat een huishouden gemiddeld over een periode van vijftien jaar uitgeeft aan energie – hun huis energieneutraal laten maken. Mochten mensen aan het einde van het jaar toch een rekening ontvangen, dan lossen wij dat op. Volgens mij zijn wij de eerste in de markt die dat op die manier doen en echt garanderen dat het huis 100% energieneutraal zal zijn. Eigenlijk willen we met al deze projecten heel concreet aan andere bedrijven laten zien dat nieuwe duurzame businessmodellen heel goed kunnen werken en op de lange termijn zeer duurzaam zijn.”

We zijn er nog niet, dus.

“De aarde is op dit moment een graad warmer dan afgesproken. Indien dit nog een graad zal stijgen, wordt het op de warmere plaatsen op aarde onleefbaar en nog droger dan dat het nu al is. Mensen die momenteel op warme plekken wonen zullen onze kant op komen. Hoe gaan we dat probleem oplossen en valt dat nog wel te besturen? Los van alle steeds grotere stormen, regenbuien en de stijging van onze zeespiegel zal er een enorme onrust ontstaan als er een miljard mensen gaan rondtrekken omdat ze niet op de plek kunnen blijven waar ze wonen. Dat baart mij vooral zorgen.

"Als je kinderen krijgt ga je niet alleen nadenken over je eigen toekomst maar ook over die van hen"

“Als je kinderen krijgt ga je niet alleen nadenken over je eigen toekomst maar ook over die van hen. Het beeld dat onze kinderen in het jaar 2100 nog leven terwijl het dan een klerezooi op aarde is, is geen fijn beeld. Als we binnen vijftien jaar niet stoppen met de uitstoot van fossiele brandstoffen, dan komt het echt niet goed.”

Op welke manieren kunnen we nog meer meehelpen?

“Iedereen kan in principe meehelpen. Het is afhankelijk van de portemonnee wat iemand precies kan doen. Stel je hebt minder te besteden, dan kun je af en toe minder vlees eten. Dit gebeurt al steeds meer. Koop je een nieuwe auto? Koop dan een elektrische variant. Zo kan je bij elke nieuwe aanschaf van apparatuur een duurzame variant kopen. Vliegtuigen zijn zeer vervuilend. Het alternatief kan zijn om dichter bij huis op vakantie te gaan en minder verre reizen te maken per jaar.”

Fotocredit banner: Istock


DiT is

marjan_minnesma

Marjan Minnesma

Urgenda