Nieuw leven voor kapotte spullen


In onze 'consumptiemaatschappij' wordt de berg met afval elk jaar groter. Ondanks dat we hier misschien niet heel veel last van hebben, is het erg vervuilend om maar te blijven produceren, kopen en consumeren. Stichting Repair Café wil dit tegengaan door kapotte spullen nieuw leven in te blazen en hoopt daarmee mensen bewuster te maken van hun consumptiegedrag.

Eén keer per maand kun je in Meppel terecht bij het Repair Café om je kapotte spullen te laten repareren. Willemijn van Schilfgaarde, een van de organisatoren van het Repair Café Meppel, is op wekelijkse basis een aantal uur bezig met de organisatie van het evenement. Op de dag zelf verwelkomt ze gasten en vind je haar achter de naaimachine om kledingstukken te repareren.

De drie doelen

Willemijn vertelt ons over drie grote doelen die de stichting in heel Nederland nastreeft. "In eerste instantie is het een plek waar mensen spullen kunnen brengen die gerepareerd moeten worden. De handige vrijwilligers bekommeren zich – samen met de bezoeker – over de reparatie. Dit is leerzaam voor beide partijen en zodoende geeft de vrijwilliger zijn kennis door. Alle reparaties zijn gratis. Wel vragen we na afloop een vrijwillige bijdrage. Hier kunnen wij dan weer spullen van kopen die wij nodig hebben zoals bijvoorbeeld een haspel of een stekker verloopstuk."

Het tweede doel dat de organisatie stelt is het verkleinen van de grote berg afval en de bewustwording hieromheen. Willemijn: "Wij willen mensen bewuster om laten gaan met hun apparatuur en ook het belang van hun consumentengedrag benadrukken. In veel gevallen zijn de spullen, waarvan men doorgaans denkt dat ze kapot zijn, nog goed te repareren."

De plaats dient tot slot volgens Willemijn ook als een ontmoetingsplek. Willemijn: "Vakmensen ontmoeten elkaar en delen ervaringen en kennis, de inwoners van Meppel ontmoeten elkaar en vakmensen."

De noodzaak

Het concept 'repair café' duikt op steeds meer plekken op in Nederland. In Meppel worden ongeveer tien tot twintig reparaties per ochtend gedaan.

Willemijn: "Ik geloof dat een heleboel kleine beetjes veel gewicht in de schaal leggen. Persoonlijk heb ik een groot besef van het feit dat als wij nietsdoen aan de consumptiemaatschappij en het energiegebruik, dat de wereld er niet leuker op gaat worden voor onze kinderen."

Fotocredit banner: Istock
Fotocredit artikel: Repaircafe Meppel


Locatie

Meppel

DiT is

willemijnvanschilfgaarde

Willemijn van Schilfgaarde