Rekenen met energie: energiekosten compenseren


Rekenwonder en energieconsultant Frans Debets geeft in zijn column ‘Rekenen met energie’, handige tips hoe je eenvoudig energie bespaart. Debets’ credo: “de goede zaak wordt niet gediend als men wel ambities heeft maar geen kennis.” In deze column gaat hij in op de stijgende energieprijzen en wat we kunnen doen om deze te compenseren.

In 1979 adviseerde de regering al om de gordijnen ’s avonds te sluiten en de kachel wat lager te zetten. Sinds die tijd is er steeds veel aandacht aan energiebesparing gegeven. Toch vallen de resultaten tegen; Nederland verbruikte in 2015 net zo veel energie als in 1995.

"Om de 45 m3 gas te besparen zou u dus 180 douchebeurten in 2017 moeten overslaan"

De afgelopen paar jaar daalden de energiekosten, dat stimuleerde het besparen niet. Maar de komende tijd zullen de prijzen weer stijgen, vooral voor particulieren. De stroomprijs ging dit jaar iets omhoog, vooral vanwege de belasting en de heffing Opslag Duurzame Energie (ODE). De stroomnetwerkkosten stegen ook en de heffingskorting werd minder. Samen kost u dit ongeveer €30 per jaar. Hoeveel moet je besparen om deze kostenverhogingen te neutraliseren? De €30 is gelijk aan de kosten van 150 kWh stroom. Dat komt overeen met een uur stofzuigen per week minder én twee lampen van 30 Watt drie uur per dag minder laten branden. U kunt ook de koelkast drie tot vier maanden per jaar uitzetten, dat levert ook 150 kWh op. Ook bij gas komen de kosten een paar tientjes hoger uit. €30 verhoging is gelijk aan ongeveer 45 m3 gas. Een douchebeurt van vijf minuten kost ongeveer 40 liter water, om dit te verwarmen is ongeveer een kwart m3 gas nodig. Om de 45 m3 gas te besparen zou u dus 180 douchebeurten in 2017 moeten overslaan.

Volgend jaar gaan de prijzen weer omhoog, om dan weer de kosten gelijk te houden moet u weer vergelijkbare maatregelen toevoegen. Als u al tijdje bezig bent met besparen weet u wel hoe lastig het is om nieuwe opties te bedenken. Dan maar de extra kosten accepteren, er zit niks anders op.

Fotocredit banner: Istock


DiT is

Frans debets

Frans Debets

Energieconsultant