Terugblik op een festival met een duurzaam tintje


“Duurzaamheid raakt makkelijker in de vergetelheid wanneer er zoveel meer aspecten zijn waar rekening mee gehouden moet worden.” Volgens Jelte Hommes – coördinator duurzaamheid bij het Taribush festival – is het niet makkelijk om een festival volledig duurzaam te organiseren middenin de natuur, maar hij ging graag de uitdaging aan.

“Wanneer je een festival in de natuur organiseert moet je opeens heel veel elektriciteit, water, eten, drinken en vervoer regelen op een plek waar normaal haast geen mensen komen. Dit is een enorme logistieke operatie waar duurzaamheid makkelijk vergeten wordt.”

Een regenachtige editie

Het Taribush Kuna Festival is een vierdaags cultuurfestival dat de natuur als hoofdact heeft. Er is muziek, theater, kunst en film, daarnaast zijn er verhalenvertellers en workshops. Over de afgelopen editie – die plaatsvond op het Dwingelderveld van 26 juli tot en met 29 juli – is Jelte ondanks de regen zeer tevreden.

Jelte: “Overdag was er voor jong en oud veel te ondernemen waaronder workshops, kunst exposities, theatervoorstellingen, verhalenvertellers en natuurlijk ook muziek. Je zag veel mensen overdags heerlijk rondstruinen over het terrein. In de avonduren draaide het festival meer om de muziekpodia en de kampvuren, en natuurlijk om de ‘stille disco’. Er waren veel bijzondere acts waaronder bijvoorbeeld een workshop timmeren met afvalhout.”

Duurzame aspecten

“Het Kuna festival wordt georganiseerd op een van de mooiste plekken in Nederland, daarom zijn we ieder jaar weer bezig met hoe we zo voorzichtig mogelijk omgaan met de natuur."

“Het Kuna festival wordt georganiseerd op een van de mooiste plekken in Nederland, daarom zijn we ieder jaar weer bezig met hoe we zo voorzichtig mogelijk omgaan met de natuur. Naast het duurzaamheidsprogramma wat we dit jaar hebben uitgerold hanteren we bijvoorbeeld strenge geluidsnormen vanwege de dieren in de omgeving. Zonder de natuur zouden er veel minder mensen op het festival komen, daarom is het zaak dat we goed voor haar zorgen.”

“Ik zou nog niet willen zeggen dat het festival volledig duurzaam is. Wel zijn er enkele bijzondere elementen waar Kuna qua duurzaamheid in verschilt van andere festivals.

Zo wordt een groot gedeelte van onze stroom volledig duurzaam aangeleverd. Hierdoor is alleen het gedeelte van de stroom uit onze aggregaten niet duurzaam. Andere festivals draaien vaak volledig op aggregaten. Het grootste gedeelte van onze toiletten werkt op grondwater of zijn eco-toiletten. Hierdoor gaan we zeer zuinig om met water.

Eén van onze ‘supervrijwilligers’ heeft dit jaar een groot deel van het gft-afval van de eettentjes weten te scheiden en in bokashi-emmers opgeslagen. Dit zijn emmers die dit afval omzetten in vruchtbare stoffen voor in de tuin. Een aanzienlijk deel van ons afval is dus gerecycled. En voor het vervoeren van onze artiesten gebruikten we een Tesla.”

De geleerde lessen meenemen

Op 28 Oktober organiseert Taribush ‘de nacht van Taribush’, een veel kleinschaliger festival in de herfst en in het voorjaar staat het ‘Taribush wandelfestival’ op de agenda. De organisatie gaat volgens Jelte zeker de lessen over duurzaamheid die ze op het Kuna festival hebben geleerd meenemen naar de komende edities.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Nationaal Park Dwingelderveld

DiT is

jelte_hommes_taribush

Jelte Hommes