Variabele energietarieven?


Betalen we straks voor variabele energietarieven? Als het aan Eric van den Broek ligt wel. De voormalig projectleider in de installatietechniek is sinds 2014 directeur en mede-eigenaar van Ecotecworld in Coevorden.

Wat doet Ecotecworld?

“Ecotecworld is een groothandel dat zich specialiseert in het ontwikkelen van duurzame en milieuvriendelijke oplossingen voor het opwekken en opslaan van (duurzame) energie. Wij leveren voornamelijk zonnepanelen aan installateurs en voorzien particulieren en bedrijven van advies. Er is in Nederland bijna geen dak hetzelfde, vandaar dat ieder advies weer anders is. Om installateurs te ontzorgen, geven wij advies en maken wij offertes op maat. Klanten hebben over het algemeen veel vragen voordat zij investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen.”

Gaan de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energieopwekking snel genoeg?

"Veel adviezen die wij geven gaan daarom ook over de overstap van gas naar zonne-energie"

“Duurzame energie wordt steeds populairder. Zeker door het nieuws rondom gaswinning in Groningen en het klimaatakkoord is ook de technologische kant steeds vaker onderwerp van gesprek. Mensen zijn ook meer op de hoogte van de ontwikkelingen en vooral mensen die een nieuwbouwhuis kopen, zoeken naar een manier om volledig zelfvoorzienend te zijn. Veel adviezen die wij geven gaan daarom ook over de overstap van gas naar zonne-energie. Op dat gebied gaan de ontwikkelingen hard, maar toch heb ik het gevoel dat de overheid het gebruik van zonnepanelen voor de particulier nog aantrekkelijker moet maken. Als je kijkt naar Duitsland dan zie je dat zij met hun duurzame energieopwekking een aantal jaar voorlopen op Nederland.”

Hoe zie jij de toekomst op het gebied van duurzame energieopwekking?

“Ik denk dat binnen nu en tien jaar energieleveranciers meer gaan werken met variabele energietarieven. De stroomtarieven gaan dan omlaag als de zon flink schijnt of het een dag hard waait. En andersom, wanneer er weinig aanbod is, dan stijgen de tarieven. Dit zal de consument nog bewuster maken van de energiewinning en meer stimuleren om stroom te gebruiken op piekmomenten. Voor dit mogelijk is, zal er waarschijnlijk nog wel het een en ander moeten veranderen in de Nederlandse wet- en regelgeving.”

Nog een advies voor de lezers die zonnepanelen willen aanschaffen?

“Als je nog twijfels hebt over het overstappen naar zonne-energie, laat je dan goed informeren door iemand die er veel verstand van heeft. Bijvoorbeeld door de lokale installateur.”

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Coevorden

DiT is

ericvandenbroek

Eric van den Broek

Directeur en mede-eigenaar Ecotecworld