Waar moet dit in?


Kan je als huishouden 100% afvalvrij leven? In Hoogeveen gaan 100 gezinnen in 100 dagen die uitdaging aan. Wij volgen Grietje Loof, één van de deelnemers van de 100-100-100 actie. In haar column deelt zij met ons de tussenstand.

‘Waar moet dit in?’ Is de vraag die mij al wekenlang bijna dagelijks wordt gesteld. Veel mensen denken blijkbaar dat ik alles weet. Maar ik weet ook niet alles, dus zoek ik het uit! Ik bereid me voor op het 100-100-100 project.

Ineens is het 2 april. Ik kijk nogmaals op de website van het project. Nee, nog niks gewijzigd. Je kunt nog meedoen. Ik hoop dat zich na de informatieavond toch nog een aantal mensen hebben aangemeld.

Restafval

En dan is het zover, op maandag 3 april ga ik van start met de uitdaging. Als ik wakker word heb ik echt het idee dat er iets te gebeuren staat. Nu gaan we los. Maar met wat? En hoe?

Morgenochtend staat de restafvalcontainer aan de straat. Wat erin zit? Een bodempje ‘rommel’. Er wordt namelijk geklust en waar geklust wordt, daar vallen spaanders. Althans, in dit geval wel. Er moet een stuk kozijn vervangen worden en wat doe je dan met hout waar verf opzit en wat ook echt nergens meer voor gebruikt kan worden. Het is vergaan. Het is dus verdwenen in de grijze container. Een bodem. Ik leg er in de loop van de ochtend nog een klein zakje restafval bovenop. Restafval, materiaal wat echt nergens anders bijhoort. Als ik het zo bekijk heeft het bijna allemaal met persoonlijke verzorging te maken: een pleister en wat lege strips van medicijnen.

Tel de verpakkingen

"Vanaf nu ga ik goed in de gaten houden wat ik allemaal weggooi, en wat ik dus nog beter kan doen"

Vanaf nu ga ik goed in de gaten houden wat ik allemaal weggooi, en wat ik dus nog beter kan doen. Ik merk dat ik nu nog te makkelijk iets weggooi zonder er echt overna te denken. Dat moet anders! De eerste opdracht van het project staat in het teken van verpakkingen: hoeveel verpakkingen open jij op één dag? Daar was ik snel klaar mee aan het einde van de dag. Het was er slechts één.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Hoogeveen

DiT is

grietje_loof

Grietje Loof