Een waterstoftankstation in Emmen


“Binnen drie minuten is je waterstofauto volgetankt en kun je zo’n 600 kilometer rijden.” Met de aanleg van een waterstoftankstation doet de gemeente Emmen een grote stap richting een duurzamere toekomst. We spreken met René Brons, directeur business development bij Holthausen, het bedrijf dat het station gaat realiseren.

René: “De gemeente Emmen en ook provincie Drenthe reageerden heel enthousiast op onze ideeën voor een waterstoftankstation. Ze helpen ons enorm met het organiseren van bijeenkomsten en doen er alles aan om het nieuwe tankstation tot een succes te maken.”

Een waterstoftankstation in Emmen

Het is de bedoeling dat het waterstoftankstation begin 2019 in gebruik wordt genomen. Dit station zal zelf waterstof produceren. De energie die daarvoor nodig is wordt opgewekt in het dan gerealiseerde zonnepark in de gemeente. René: “De waterstof is in eerste instantie bedoeld voor vervoersmiddelen als auto’s, bussen en bestelwagens. In de toekomst kan waterstof ook in huizen een rol gaan spelen, maar voor dat zover is moet er nog het een en ander gebeuren.”

rené brons, rene brons, directeur business development, holthausen, waterstof, waterstoftankstation, clean energy, energy points, gemeente, provincie, Emmen, Drenthe, waterstof, zero emissie, toekomst, windenergie, duurzaam opgewekte energie, duurzaamheid

Holthausen is goed bekend met duurzame energie-oplossingen. Zo houden ze zich in het ‘Waterstof en Groengas centrum’ bezig met het ontwerpen en ombouwen van voertuigen om op groen gas of waterstof te rijden en hebben ze een eigen duurzame energiemaatschappij genaamd ‘Clean Energy’. Onder de naam ‘Energy Points’ zetten ze zich in voor het realiseren van tankstations voor duurzame gassen zoals groen gas, LNG en waterstof.

Waterstof is de toekomst

"Als we geen uitstoot meer willen hebben, moeten we volledig over op duurzaam opgewekte energie."

“We moeten toe naar een toekomst zonder uitstoot, een zogenaamde ‘zero emissie toekomst’. Waterstof is een van de energievormen die bij die toekomst hoort. Als we geen uitstoot meer willen hebben, moeten we volledig over op duurzaam opgewekte energie. Zonne- en windenergie zullen daarin een belangrijk aandeel hebben. De energie die er dan teveel binnenkomt tijdens piekmomenten (veel zon, veel wind) kan tijdelijk worden opgeslagen in waterstof. En, als er dan toch waterstof is kun je deze uitstekend gebruiken voor mobiliteit. Binnen drie minuten is je waterstofauto volgetankt en kun je zo’n 600 kilometer rijden.”

Kijk voor meer informatie op https://www.holthausen.nl.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Emmen

DiT is

renebrons

René Brons

Directeur business development Holthausen