Een zelfvoorzienend droomhuis


“Alles begint met een visie, een gevoel of een goed idee.” Pieter Brink – architect bij B+O Architecten – en zijn vrouw hadden altijd al de wens om hun impact op de aarde zo laag mogelijk te maken. Met de voltooiing van hun zelfvoorzienende woning is deze wens uitgekomen.

In het Drentse Holtien, vlakbij Dwingeloo, wonen Pieter en zijn vrouw sinds 2017 volledig CO2-neutraal in hun zelf vormgegeven woning met een prachtig uitzicht over het water. “Het is prachtig, maar toch is zelfvoorzienend wonen niet altijd even makkelijk”, aldus Pieter.

Geïnspireerd door Jan Terlouw

“Wij zijn altijd al bewust bezig geweest met duurzaam leven. Heel toevallig kwamen wij een tijd geleden in gesprek met schrijver en oud-politicus Jan Terlouw. Hij sprak met hart en ziel over zaken als uitputting van de aarde, duurzaam leven en het verkleinen van je footprint. Uit het gesprek heb ik gehaald dat klein, en bij jezelf beginnen heel belangrijk is voor een duurzaam leven. Mede door het gesprek met Terlouw zijn wij geïnspireerd geraakt om volledig CO2-neutraal te bouwen en zo veel mogelijk ‘off the grid’ te leven.”

‘Off the grid’ leven

"De accu’s bevatten lithium en lithium is per slot van rekening ook een uitputbare stof die niet heel gunstig is voor het milieu"

“Een van de uitdagingen was het vinden van een oplossing voor elektriciteit. Als je echt ‘off the grid’ leeft moet je zelf energie opwekken. Dit doen wij doormiddel van zonnepanelen. Er bestaat echter geen ideale oplossing voor het opslaan van energie. De accu’s bevatten lithium en lithium is per slot van rekening ook een uitputbare stof die niet heel gunstig is voor het milieu. Uiteindelijk hebben we de wens om energie op te slaan in de ijskast gezet en leveren wij stroom die we niet gebruiken terug aan het net.”

Het verkleinen van de footprint

Het verkleinen van je CO2-footprint kan op verschillende manieren. Pieter en zijn vrouw doen dit voornamelijk door in te zetten op het hergebruik van materialen. Zo bestaan de muren uit hergebruikte steenschotten en betontegels, is de keuken gemaakt van oude verkeersboren en zijn de wanden in de badkamer gedeeltelijk bedekt met het doek van een vrachtwagenhuif.

Pieter: “Wat de woning voor mij zo bijzonder maakt is dat het een hele lage CO2-footprint heeft. Normaal gesproken wordt er in de bouw met nieuw materiaal gewerkt waar waanzinnig veel energie in zit. Soms komt het uit het buitenland, dan heb je naast productie-energie ook transportenergie. Ons huis bestaat grotendeels uit hergebruikt materiaal, lokaal verkregen via marktplaats of andere websites die gebruikte materialen aanbieden. Ik zou iedereen aanraden om op een dergelijke manier te bouwen. We moeten onze kinderen niet opzadelen met alle rotzooi maar zelf werken met afval en dit zelfs als grondstof gebruiken.

Lijkt zelfvoorzienend wonen jou ook wel wat? Kijk eens op http://www.bureaubeno.nl/beno-architectuur/projects/zelfvoorzienend-woon... voor meer informatie over Pieter’s woning.


Locatie

Westerveld

DiT is

pieter_brink

Pieter Brink

Architect B+O Architecten