Bewustwording is een ding, doen is het tweede en volhouden het beste


Grietje Loof deed in 2017 mee aan het 100-100-100 project, waarin 100 gezinnen in 100 dagen naar een 100% afvalvrij leven toewerkten. Ze hield voor Drenthe In Transitie een blog hierover bij. We zijn inmiddels ruim een jaar verder en Grietje doet nog steeds hard haar best om zo weinig mogelijk afval te produceren. Om anderen ook te helpen zette ze haar eigen label ‘Groen Grietje’ op en maakt op bestelling duurzame fruitnetjes, broodzakken en duurzame verpakkingen.

Lijstjes voor boodschappen, lijstjes van niet vergeten, lijstjes voor de toekomst. Als lijstjesmaker heb ik het er maar druk mee. En terwijl ik dit schrijf komt er weer iets binnen wat ik even op moet schrijven voor ik het weer vergeet. Afgelopen woensdag was het de Dag van Duurzaamheid. Vorig jaar zat ik op 10 oktober in Punt H in Hoogeveen te wachten op wat zou komen. Zijn er mensen in Hoogeveen die het aandurven om naar Punt H te komen en te praten over Duurzaamheid? Er kwam een mevrouw langs, zij wilde meer weten. En eerlijk is eerlijk, we hebben samen de uren weggepraat. Over alles wat met duurzaamheid te maken heeft en wat we zelf kunnen doen. Met het 100-100-100 project nog vers in het geheugen ging het dus niet alleen over windmolens of zonnepanelen maar ook over de eigen leefomgeving. Ons eigen huishouden.

Grammen in plaats van kilo’s

Waarom ik mee deed aan het 100-100-100 project? Omdat ik wilde weten of ik nog minder afval kon produceren. Wat echt goed lukte trouwens, het waren grammen in plaats van kilo’s. Bewustwording is een ding, doen is het tweede en volhouden het beste. Nadat het project was gestopt bleef ik wel doorgaan met afvalminderen. Waar ik wel achter kwam dat zodra je aan je huis gaat werken, schilderen, timmeren of wat dan ook dat het in de praktijk erg moeilijk is minder afval te produceren. Gelukkig is de markt daarin aan het veranderen. Is er verf die beter voor het milieu is, zijn er schoonmaakmiddelen die veel milieuvriendelijker zijn en wordt er meer gekeken naar materiaal wat vaker te gebruiken is.

Zo gaat het ook bij de grootgrutter, mensen willen het niet meer, die willen geen winterwortel in plastic of producten in andere ‘mispaksels’ zoals Greenpeace de overdreven verpakkingen noemt. De grootgrutter springt erop in met ‘fruitnetjes en broodzakjes’ om vaker te gebruiken. Dat is bewust maken, doen en volhouden. Het zou eigenlijk bovenaan het boodschappenlijstje kunnen staan ‘Vergeet je de netjes, zakken en tasjes niet’. Want, wat je niet mee naar huis neemt, hoef je ook niet weg te gooien!

Het mooie aan het hele 100-100-100 project is dat het onder mijn huid is blijven zitten. Inmiddels heb ik mijn eigen label ‘Groen Grietje’ en maak op bestelling de mooiste duurzame fruitnetjes, broodzakken en duurzame verpakkingen. Want dat stond nog op mijn to-do-lijstje! Ik maak ze aan de lopende band.


DiT is

grietje_loof

Grietje Loof