Een gouden status voor een groene camping


In het Drentse Roden ontvingen Sjoeke en Oebele Land al in 1999 een Milieukeur voor hun camping Dorado. Op de landelijk gelegen duurzame camping wordt gewerkt met oog voor zowel mens als natuur. “Duurzaamheid gaat voor ons verder dan het besparen van gas, water en elektriciteit. Het heeft ook te maken met mensen, vriendelijkheid en behulpzaamheid.”

De Milieukeur kennen we inmiddels als het Green Key keurmerk, een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. Bedrijven met een Green Key keurmerk nemen maatregelen om het milieu te sparen die verder gaan dan de wet- en regelgeving. Het Green Key keurmerk kent drie niveaus: brons, zilver en goud. Per bedrijfsgroep is er een handleiding opgesteld waarin staat waar het bedrijf aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een certificaat. Camping Dorado valt onder de bedrijfsgroep 'Natuurkampeerterrein en camping – klein'. In de handleiding staan 23 verplichte en 46 optionele normen. Om de status brons te krijgen moet een bedrijf voldoen aan de 23 verplichte normen en 14 optionele normen. Voor zilver moet er voldaan worden aan 18 optionele normen, voor goud aan 23 optionele normen.

Milieu is slecht één aspect

"Hiermee kan de besparing oplopen tot 25% van het watergebruik.”

Camping Dorado voldoet aan voldoende normen om een status goud te dragen. Op de camping hebben Sjoeke en Oebele ingezet op het besparen van gas, water en elektriciteit. Dit doen ze met behulp van zonnepanelen en zonnecollectoren. Het besparen van water wordt gedaan door de inzet van een grijswatercircuit, waarin regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de wc’s, wasmachines en de planten. Oebele: “Hiermee kan de besparing oplopen tot 25% van het watergebruik.” Sinds 2009 zorgt een pellet cv-ketel voor de verwarming en het warme water van het woonhuis, de recreatieruimte en het sanitair. In deze gebouwen wordt dan ook geen gas meer gebruikt. Naast deze besparingen worden materialen zo veel mogelijk hergebruikt en wordt het afval gescheiden. “Voor ons spreekt het scheiden van afval als vanzelfsprekend. Maar we kunnen er niet vanuit gaan dat al onze gasten het scheiden van afval in twee weken eigen maken. We proberen er wel op te wijzen om zo duurzaam mogelijk te handelen, en laten zelf zien hoe wij dat doen.”

Op dit moment telt de camping zes bungalows, twintig kampeerplaatsen en een trekkershut. Met de ligging van de camping midden in de natuur en met de vele duurzame toepassingen doet de camping zijn naam eer aan, de naam Dorado betekent namelijk fabelachtig land of heerlijk gelukkig verblijf. Bent u ook benieuwd? Kijk dan eens op www.dorado.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Praat mee onder de post op onze Facebookpagina!

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Noordenveld

DiT is

oebele_land

Oebele Land