Iedereen energiecoach in Drenthe


Om inwoners van Drenthe beter te kunnen adviseren over energiebesparing in hun woning, heeft de Woonbond in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Drenthe een korte opleiding tot energiecoach ontwikkeld.

De Drentse energiecoöperaties en huurdersverenigingen hadden de sterke behoefte om inwoners van Drenthe te kunnen adviseren over energiebesparing in hun woning. Mede hierom heeft de Gedeputeerde Staten een bedrag vrijgesteld voor de ontwikkeling van een opleiding voor vrijwilligers. In een pilot zijn tien energiecoaches vanuit energiecoöperaties uit Hooghalen en Bovensmilde opgeleid. Daarnaast mochten ook dertig vrijwilligers het certificaat voor energiecoach ontvangen.

Energiecoach worden

Jeannet Bos – een van de vrijwilligers die de opleiding voltooide – had al een brede achtergrond voor zij op het idee kwam om energiecoach te worden. Zo was ze werkzaam als zzp-er in de financiële sector en volgde ze een opleiding tot makelaar.

“Ik werkte tijdelijk als medewerker bij een huurdersvereniging en zag de oproep om deel te nemen aan de opleiding voorbijkomen. Het onderwerp heeft me altijd al geïnteresseerd en voor een groep staan vind ik leuk. Inschrijven was de logische vervolgstap. De opleiding zelf was heel leuk. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd maar vooral het ordenen van alles wat mogelijk is op het gebied van duurzaamheid en besparing maakte voor mij veel duidelijk.”

Duurzaamheid doorgeven aan anderen

“Ik denk dat de inzet van energiecoaches in Drenthe goed kan werken. Een energiecoach is er niet om iets te verkopen, maar om mensen te helpen en uitleg te geven op een manier waarop het begrijpbaar is. Voor mensen – die al overwegen om over te stappen op een duurzame manier van leven – kan het een steuntje in de rug zijn.”

Iedereen die het leuk lijkt om anderen te adviseren en te helpen op het gebied van duurzaamheid wil ik vooral aanraden om de opleiding te volgen. Ik vond het echt leuk en leerzaam!”

Fotocredit banner: Istock


DiT is

jeannet_bos_2

Jeannet Bos