Kamperen met oog voor de natuur


In de bosrijke omgeving in het Drentse Uffelte liggen twee kleinschalige kampeerterreinen: De Blauwe Haan en de Groene Hen. Janneke en Henk Eissens zorgen, daar waar het kan, voor een duurzame aanpak op hun campings.

De naam ‘De Blauwe Haan’ refereert aan de start van de camping in 1963, toen de opa en oma van Janneke van hun kippenfokkerij een camping besloten te maken. Kampeerterrein De Groene Hen is er later bijgekomen. “Het is de ‘natuurtak’ van onze camping”, legt Janneke uit. “Ik merkte dat er vrij veel natuurkampeerders bij ons kwamen overnachten. Ze waren aangesloten bij stichting de Groene Koepel. Ik heb destijds contact opgenomen met de stichting, met een paar kleine aanpassingen mochten we lid worden. Zodoende richtten we een apart natuurterrein in met twintig plaatsen en besloten we het – onder het genot van een goed glas wijn – De Groene Hen te noemen.”

Van het gas af

"We streven ernaar om naast energieneutraal ook gasvrij te worden."

Op het dak van de centrale gebouwen op De Blauwe Haan liggen negentig zonnepanelen die in de energievoorziening van beide campings verzorgen. “Voor het verwarmen van ons kantoor, het openbare toiletgebouw en de huiskamer voor de gasten maken we gebruik van een pelletkachel. We streven ernaar om naast energieneutraal ook gasvrij te worden. Dat is helaas op dit moment nog niet mogelijk.”

Ook aan de gebouwen zelf wordt gedacht als het gaat om duurzaamheid. “De meest recente verbouwing is die van het toiletgebouw. De buitenzijde is volledig uit gerecyclede materialen opgebouwd. Dit hebben we gedaan om onze ‘footprint’ zo laag mogelijk te houden.

Comfort versus duurzaamheid

Duurzaamheid en comfort gaat prima samen volgens Janneke: “Je moet wel zoeken naar de juiste mix tussen de twee elementen. Gasten komen natuurlijk bij ons om te ontspannen en voor een beetje comfort, daar betalen ze ook voor. We hebben er daarom bewust voor gekozen het oude douchesysteem, waar je met muntjes voor een bepaalde tijd kon douchen, te vervangen voor een systeem met een start- en stopknop. Na het indrukken van de startknop kan je vijf minuten douchen, indien je sneller klaar bent dan kan je op de stopknop drukken om zo onnodige waterverspilling tegen te gaan.

Ik ontving op dit systeem heel veel positieve reacties, zo vinden onze gasten het juist fijn dat ze korter kunnen douchen en dat de douche dan ook uitgezet kan worden. We geven op deze manier de gasten een keuze en volgens mij vinden mensen dat heel fijn.”

Toekomstplannen

Op dit moment worden er plannen gemaakt om eigen voedsel te gaan verbouwen in een permacultuur. Janneke: “Ik vind tuinieren erg leuk, maar het neemt heel veel tijd in beslag. We hebben zo’n negentig vaste gasten, misschien dat we een plek kunnen creëren waar zij zelf een groentetuin kunnen onderhouden. Het idee is dat het een nieuw soort gasten gaat aantrekken, maar het draait bij mij ook vooral om bewustwording en ontdekken wat je met de natuur kunt doen.”

Waar hecht jij waarde aan als je op vakantie gaat? Speelt duurzaamheid dan een rol? Kijk voor meer informatie op https://www.blauwehaan.nl/enop https://www.natuurkampeerterreinen.nl/terreinen/drenthe/de-groene-hen/

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Westerveld