Kerstverlichting langs de Drentsche Hoofdvaart


Tijdens de kerstperiode wordt de Drentsche Hoofdvaart van Asserwijk tot aan de Norgervaart rijkelijk versierd met kerstornamenten en kerstverlichting. We spraken met Gerty Leeuwerik, voorzitter van buurtvereniging Kloosterveen, die met de vereniging jaarlijks de kerstverlichting verzorgt.

Duurzamer kerstverlichting

Buurtvereniging Kloosterveen verzorgt al vele jaren de kerstverlichting voor de Drentse Hoofdvaart. Deze traditie weten ze in stand te houden met behulp van de leden en door vrijwillige giften en fondsen. Maar zoals bij een ieder, ging ook bij de buurtvereniging een gedeelte van de lichtslangen kapot waardoor de ornamenten niet meer compleet waren en vervangen moesten worden. Leeuwerik: “Het gaf ons wel meteen de kans om te verduurzamen, en daarom besloten we alles te vervangen voor ledverlichting.” De investering in ledverlichting bleek een grote aanslag op het budget van de vereniging en dus moest er meer geld komen om de financiering rond te krijgen.

Gerty Leeuwerik, Drenthe in Transitie, Kloosterveen, kerstverlichting, Drentse Hoofdvaart, Asserwijk, Norgervaart, ornament, ledverlichting, NAM, Nederlandse Aardolie Maatschappij, Kern met Pit, Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij, KNHM

55 nieuwe ornamenten en 4 nieuwe brugelementen, hoe financier je dat?

Met behulp van onder andere een crowdfundactie kreeg het bestuur de financiering voor de nieuwe ledverlichting rond. “Dit leverede heel veel positieve reacties op en veel mensen hebben ruimhartig geld gestort. Daar zijn we heel erg dankbaar voor”, vertelt Leeuwerik.

Naast de crowdfunding is het initiatief ook bij de campagne ‘NAM steekt energie in Assen’ van de Nederlandse Aardolie Maatschappij ingeschreven. In november mocht het bestuur een bedrag in ontvangst nemen die het mogelijk maakte de nieuwe verlichting daadwerkelijk aan te schaffen.

Het eindresultaat

Op dit moment is een deel van de ornamenten door de vrijwilligers vervangen door ledverlichting. Aankomende zomer vindt de volgende fase plaats waarin de rest van de ornamenten aan de beurt zijn. Leeuwerik: “Hoewel het weer dit jaar niet echt meewerkte, hebben onze vrijwilligers er weer voor gezorgd dat de Hoofdvaart en Asserwijk versierd zijn met kerstverlichting.”

Gerty Leeuwerik, Drenthe in Transitie, Kloosterveen, kerstverlichting, Drentse Hoofdvaart, Asserwijk, Norgervaart, ornament, ledverlichting, NAM, Nederlandse Aardolie Maatschappij, Kern met Pit, Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij, KNHM

Kern met Pit!

Het is nog steeds mogelijk om Buurtvereniging Kloosterveen te helpen om straks ook de ornamenten te vervangen. “Begin dit jaar presenteerden we ons initiatief ook bij ‘Kern met Pit’, het project van de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM). Zij ondersteunen buurtinitiatieven met workshops en beloont ze met een cheque als het doel wordt bereikt. Inmiddels maken we kans om trofeewinnaar van de provincie Drenthe te worden. Als we die prijs winnen, dan kunnen we met ons initiatief zelfs strijden voor de landelijke trofee! Het geldbedrag dat we daarmee kunnen verdienen, kunnen we vervolgens aan nieuwe ornamenten besteden.”

Fotocredit artikel: Buurtvereniging Kloosterveen

Fotocredit banner: Istock


DiT is

gerty_leeuwerik

Gerty Leeuwerik