Van keuterboer naar Herenboer: deel 1


Anita en Hans Marskamp zijn de oprichters van Country Smile’s Groene Varkens in Loon (gemeente Assen), waar ze het vlees van hun varkens – die grotendeels leven op het groente- en fruitafval uit de buurt – lokaal verkopen. Nu zijn Anita en Hans aan het onderzoeken of ze het concept Herenboeren in Assen kunnen realiseren. Op Drenthe In Transitie vertelt Anita in haar column over de stappen die ze nemen.

Daar gingen we, een vriendin, Hans en ik richting Boxtel in onze Renault Zoe. Meteen een mooie lange afstandstest voor deze elektrische dame. Onderweg nog even bijvoeren maar dat gaf ons de gelegenheid om nog even de route te inspecteren onder het genot van een kop koffie. Naar Boxtel, daar waar de eerste Herenboerderij van Nederland al twee jaar draait. Ik las op Twitter voor het eerst over het concept. Nieuwsgierig naar de naam, klikte ik toen verder voor informatie. Ik was mooi een uur zoet met de materie op de website en werd steeds enthousiaster. Een Herenboerderij is een duurzaam opererend, kleinschalig coöperatief gemengd bedrijf, las ik. Het is ongeveer 20 hectare groot en brengt in beginsel voedsel voort. De boer is in loondienst van de coöperatie en zorgt voor de dieren en de gewassen.

Waarom een Herenboerderij?

"Die natuur willen we graag beschermen, bewaren voor toekomstige generaties en als het mogelijk is, zelfs nog wat mooier achterlaten."

Hans en ik wonen in Loon en hebben 4 vleesvarkens, een grote moestuin en wat fruitbomen. Waarom zouden we een initiatief als Herenboeren willen op starten? Wij weten immers waar ons vlees vandaan komt, hoe onze dieren geleefd hebben en hoe onze spruitjes groeien. Helaas is dit voor veel mensen niet het geval. De supermarkt is waar ons eten vandaan komt. Ja, dat zal door iemand geteeld worden maar waar en hoe? In de krant lezen we over dierziektes en de afnemende biodiversiteit. Hoe gaan we als maatschappij met ons voedsel om? Die vraag vond ik interessant genoeg om me er verder in te verdiepen. Want, we wonen niet op een eiland, zijn verbonden met mensen en de natuur om ons heen.

Die natuur willen we graag beschermen, bewaren voor toekomstige generaties en als het mogelijk is, zelfs nog wat mooier achterlaten.

Met deze drijfveer stonden we 3 uur later – samen met andere belangstellenden uit heel Nederland - aan de poort bij Landgoed Wilhelminapark Herenboeren Boxtel. We kregen een rondleiding over het 20 hectare tellende perceel. 10 hectare is voor de runderen, de andere 10 voor de moestuin, de varkens, de kippen en de boomgaard. Het plaatje klopte gewoon met wat ik in gedachten had. Mooi om te zien dat hier zo'n 200 huishoudens, ofwel 500 monden, 60% van hun eten vandaan kunnen halen. Alles met de seizoenen mee en zo duurzaam mogelijk!

De baten… en de kosten

Deze huishoudens leggen allemaal eenmalig 2000 euro in. Eenpersoonshuishoudens doen voor 1000 euro mee. Met de bijdrage ben je gedeeld eigenaar van de Herenboerderij. In totaal ligt er dan 4 ton op tafel waarmee de locatie wordt ontwikkeld. Denk aan het zetten van hekken, palen en rasters, het doen van essentieel grondwerk, verbetering van de bodem en de optimalisatie van de waterhuishouding. Er wordt geen grond aangekocht, maar gepacht.

Daarnaast zijn er (jaarlijks) terugkerende exploitatiekosten. Een belangrijke kostenpost is de jaarlijkse pacht. Vanzelfsprekend moet het salaris van de boer en eventuele externe arbeid worden betaald. Verder moet zaai- of plantgoed worden aangekocht evenals dieren en het diervoeder dat niet op het eigen bedrijf verbouwd wordt.

"Als indicatie geldt dat iemand die een volledig pakket met groenten, fruit, aardappelen, eieren en vlees, circa 45 euro per maand betaalt."

Deze kosten worden gedeeld door de ‘monden’ die van het bedrijf eten. Hoeveel dat is, wordt jaarlijks vastgesteld op basis van de vastgestelde begroting. Als indicatie geldt dat iemand die een volledig pakket met groenten, fruit, aardappelen, eieren en vlees, circa 45 euro per maand betaalt. Vegetarische monden betalen circa 25 euro. Lagere bedrijfskosten drukken direct de maandelijkse afdracht per persoon.

Met veel indrukken gingen we weer richting Loon. De aanblik van de kippen rondstruinend tussen de fruitbomen nog vers in het geheugen. Hoe mooi zou het zijn als we dit ook in Assen kunnen realiseren! Van keuterboer naar Herenboer, dát zou wat zijn!

Aan de slag, op naar de pers!

Meedoen?

"Wie vanuit de reguliere land- en tuinbouw naar Herenboeren kijkt, ziet dat we het ‘anders’ doen; niet een beetje maar rigoureus anders."

Op dit moment zijn wij op zoek naar mensen die mee willen doen en Herenboer willen worden. Om de coöperatie op te starten hebben we 150 leden nodig. En we hebben iemand nodig die het project op het land zelf gaat runnen. Een boer dus. De leden zouden hem of haar vervolgens – als het uitkomt –  kunnen helpen met allerlei zaken zoals het voeren van dieren, het poten van aardappels, het planten van groente of het oogsten van fruit. Op die manier wordt het écht iets van jezelf. Maar meewerken is niet verplicht. Daarvoor ben je Herenboer.

Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op: www.herenboeren.nl. Wil je aanhaken en ook gezond en vers eten van je eigen Herenboerderij mail dan naar countrysmile@planet.nl.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Assen

DiT is

anitamarskamp

Anita Marskamp