Laat je hoop niet varen, composteer!


Fosfaat is een zeer vruchtbare soort mest en belangrijk voor de productie van voedsel. Maar waarom maken we geen gebruik van de fosfaat uit onze eigen menselijke urine, vraagt Anita Marskamp zich af. Want, de wereldwijde fosfaat raakt toch op? En wat doen we als de landbouwgronden uitgeput raken als de wereldpopulatie groeit? Anita neemt het vraagstuk onder de loep en installeerde een eigen composttoilet. In dit blog neemt ze jullie mee in haar bevindingen.

Op een website lees ik dat in Amsterdam fosfaat wordt gewonnen uit het rioolwater. Fosfaat zit in onze urine, een zeer vruchtbare soort mest en erg belangrijk voor de productie van voedsel. Men is trots op die terugwinning. De wereldwijde voorraad fosfaat raakt in snel tempo op lees ik op een andere pagina en dat is alarmerend.

Wat het technische vernuft kost aan tijd en energie word ik nergens gewaar. Wat mij nu bevreemd is het feit dat er allerlei energieslurpende technieken nodig zijn om waardevolle stoffen terug te winnen, die we eerst letterlijk in het putje laten lopen. Spannen we zo niet het paard achter de wagen? We kunnen er vast voor zorgen dat het überhaupt niet in het riool terechtkomt. Scheelt ook water, toch?

Over water gesproken


We verbruiken per persoon per dag 119 liter water in Nederland. Daarvan spoelen we 33 liter door de wc en dat doen we gewoon met heerlijk fris, veilig drinkwater. Met dit water douchen we ons, wassen we onze kleding en zelfs onze auto wordt er mee gewassen. Gewoon omdat het kan. Zo rijk zijn we hier in Nederland en we schamen ons er allerminst voor. Het is een luxe die we ons kunnen permitteren. Anders deden we dat immers niet.

Poep en pies is vies!


De mooiste foto's vliegen voorbij op Facebook en Instagram als het gaat over eten. Maar als al dat lekkers genuttigd is zwijgt men als het graf over het restproduct. Food is hot, poop is not. Van jongs af aan leren we dat we verre moeten blijven van uitwerpselen. Je kunt bijvoorbeeld ziektes oplopen door de bacteriën die het goedje bevolken! Het is een goede hygiënische gewoonte om je handen te wassen na een bezoek aan de wc, maar ik ben van mening dat we de afgelopen decennia behoorlijk zijn doorgeschoten hierin en we willen het er al helemaal niet over hebben. Kunnen jullie je de ‘Bristol stoelgangkaart’ nog herinneren? Ik kreeg hem ooit voor mijn neus met de vraag welk getekende plaatje overeenkwam met mijn eigen prestaties. Waarom geen echte foto’s vraag ik mij nu af.

Composteren


"Als we de de uitwerpselen van dieren composteren, waarom dan ook niet onze eigen poep en pies?"

Als we de uitwerpselen van dieren composteren, waarom dan ook niet onze eigen poep en pies? Het zijn restproducten van onze genuttigde voeding, gewoon organisch afval en dus composteerbaar. Laten we trouwens stoppen om het afval te noemen. Het is immers waardevol materiaal  en voeding voor de aarde. Hoe het werkt? Thermofiele bacteriën brengen de boel goed op stoom op de composthoop en vernietigen zo alle pathogene organismen. Dit is een proces dat enige tijd vergt. Net zoals slow-food, maar dan heb je ook wat.

We zitten natuurlijk nog wel met het probleem hoe we dit alles gaan verzamelen. Het zou wat mij betreft ideaal zijn wanneer de overheid besluit ook onze humanure (mensenmest) te gebruiken, ze dit ophalen tegelijkertijd met de groene container. Hier in Nederlander zijn we behoorlijk vooraanstaand in het scheiden van allerlei reststoffen. Dit kan er bij een ronde ook best nog bij.

Er is een klein groepje individuen met een beetje goede wil, die al aan de slag zijn met een eigen composttoilet. Milieuorganisaties heb ik er nog niet over gehoord. Wel is Louise O. Fresco (Wageningen Universiteit) van mening dat het wenselijk is om op korte termijn het nutriëntenverlies van menselijke excreties - onze poep en pies dus - te beperken.

Ik vat mijn bevindingen nog even samen

Naast een behoorlijke waterbesparing, levert het gebruik van onze eigen uitwerpselen prachtige compost op, waar alle belangrijke voedingsstoffen inzitten die we nodig hebben voor een weelderige plantengroei. We hoeven onze composttoiletten niet schoon te maken met natuuronvriendelijke producten als chloor; afnemen met een sopje volstaat. Een goed doordacht compostsysteem is een toekomstbestendig alternatief voor de huidige wc’s. Het is eenvoudig en voordelig zelf op te zetten.

Als autodicact en praktiseren ‘humanure’ composteerder ben ik geïnspireerd door Joseph Jenkins. Wil je ook de stap zeten naar een organisch toilet? Ik heb enkele composttoiletten op mijn website organictoilet.nl staan, voor meer informatie kun je contact opnemen via countrysmile@planet.nl.

Lees ook: Biopolymeren: kansen en uitdagingen voor een duurzamere samenleving

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Assen

DiT is

anitamarskamp

Anita Marskamp