Leef circulair!


Een leuk, duurzaam leven voor iedereen! Dat is het motto van Leef Circulair, het dochter-vader initiatief van Sophie en Rogier: “Als iedereen elke dag weer een stapje in de goede richting zet, dan kunnen we steeds meer positieve impact maken.”

In een circulaire economie behouden grondstoffen hun waarde en worden producten en materialen hergebruikt en met hernieuwbare energie vervaardigd. In het huidige lineair, economisch model putten we de eindige bronnen van de aarde uit, maken we er spullen van en gooien die na gebruik weg. In Nederland gebruiken we jaarlijks zelfs drie en een half keer zoveel aardse bronnen (grondstoffen, voedingsmiddelen etc.) dan de aarde zelf kan opbrengen.[1]

Leven volgens de principes van de circulaire economie is leven volgens de principes van de natuur. Je volgt in alles zo veel mogelijk een kringloopsystematiek. Biologische grondstoffen behouden hun waarde volgens een biologische kringloop en materialen volgens een technologische kringloop. Niets gaat verloren, de waarde kan zelfs toenemen!

"Particulieren en huishoudens hebben immers een bepalende invloed op het versnellen naar een circulaire economie."

We hebben ons verdiept in de kansen die een economie op basis van de kringloop biedt en zijn er erg enthousiast over. Wat ons opviel, is dat vooral het bedrijfsleven zich ontwikkelt op dit gebied, maar dat consumenten er nog nauwelijks actief mee bezig zijn. Met ‘Leef Circulair’ willen we een steentje bijdragen om dat te veranderen. Particulieren en huishoudens hebben immers een bepalende invloed op het versnellen naar een circulaire economie. Als de vraag van consumenten verandert naar duurzame en circulaire producten en diensten, verandert het aanbod direct mee. Jij bepaalt, wij bepalen. Laat de niet duurzame producten en diensten links liggen en leef circulair.

Alles meteen omgooien en in één keer helemaal duurzaam leven, is lastig. Daarom zijn we zelf begonnen om steeds weer een stapje te zetten om te verduurzamen. Dat doen we met ons hele gezin heel bewust en proberen het ook leuk te maken, want dan gaat het gemakkelijker. Vooral het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn heeft geïnspireerd en veel inzicht gegeven in datgene waarmee je de aarde echt minder kunt belasten. We zijn ons meer dan ooit bewust van het effect van de keuzes die wel elke dag maken.

Vandaag beginnen met een leuk en duurzaam leven en daarmee ook echt positieve impact maken, is eenvoudig. Ook als de ‘R’ niet in de maand zit, kan je circulairrrr denken en doen:

Rethink
Bedenk met elkaar creatieve oplossingen en manieren zodat de waarde van grondstoffen niet verloren gaat en of om minder milieulast te genereren. Is het nodig dat je iets bezit, of kan je het ook huren of delen?

Refuse en Reduce
Consuminderen en ontspullen zorgen niet alleen voor meer ruimte in je hoofd, maar de milieulast van het maken, vervoeren en verwerken van producten is enorm en voorkom je consuminderen. Eet ook geen of veel minder dieren. Vooral rundvlees is zéér milieubelastend, maar de rest niet veel minder. Koop lokale en seizoensgebonden producten. Vermijd het verbruik van fossiele brandstoffen. Alles wat we verbruiken komt nooit meer terug.

Reuse, Repair en Refurbish
Wees zuinig op spullen, gooi nooit zomaar iets weg, maar geef het ‘een tweede leven’ of koop vaker iets tweedehands. Organiseer eens een ruilfeestje en maak iemand blij met spullen waar je zelf op bent uitgekeken.

Recycle en Recover
Breng biologisch afval in de biologische kringloop terug en spullen in de technologische kringloop. Recycle met zorg en geniet ervan dat jouw restmateriaal het begin is van iets nieuws.

Neem eens een kijkje op www.leefcirculair.nl, zet een stapje en draag bij aan een leuk, duurzaam leven voor iedereen!

[1]https://www.overshootday.org/

Fotocredit banner: Istock


DiT is

sophie_en_rogier

Sophie en Rogier

Leef Circulair