De milieu-impact van de kledingindustrie


In mijn dagelijks leven probeer ik zo milieubewust mogelijk te leven. Ik gebruik weinig plastic, kruip onder een dekentje wanneer ik het koud heb, gooi nooit eten weg en eet geen vlees en weinig zuivel. Helaas heb ik wel twee vrij (mild uitgedrukt) milieuvervuilende hobby’s: shoppen en reizen. Vliegen is een van de meest belastende activiteiten die je kan ondernemen. Ik hoop dat ze snel CO2-neutraal vliegen gaan uitvinden, want ik ben er nog niet klaar voor om deze passie op te geven. Dit is misschien hypocriet en doet al mijn andere goede intenties te niet, maar ik doe mijn best.

Zoals ik al zei, ben ik ook shopverslaafd. Ik ben dit jaar al drie keer van kledingstijl gewisseld, en heb zo al behoorlijk veel kleding gekocht. En ik ben niet de enige. Wist je dat de gemiddelde Nederlander 46 nieuwe kledingstukken per jaar koopt? Maar waarom shoppen we eigenlijk zo veel? Omdat we toch echt dat ene jurkje nodig hebben? Meer zelfvertrouwen krijgen van een leuke outfit? Of het gevoel hebben erbij te horen als we de juiste trends volgen? Ik moet toegeven dat nieuwe kleren mij ook heel blij maken en het een manier is om mijzelf te uiten. Helaas heeft al dat winkelen wel een schaduwzijde. Ik besloot me erin te verdiepen en neem jullie mee in wat in vond.

Een grote impact

"De productie van kleding heeft een grote impact op het milieu."

De productie van kleding heeft een grote impact op het milieu. Deze impact zit voornamelijk in grondstoffengebruik (water, chemicaliën en gewasbeschermingsmiddelen) en de daaruit voortvloeiende vervuiling. Om katoen te verbouwen zijn gewasbeschermingsmiddelen nodig en water, veel water. De productie van een T-shirt ‘kost’ ongeveer 2700 liter water en de productie van een spijkerbroek zelfs 10000 liter water. Ter vergelijking, met 9 minuten douchen verbruik je 65 liter water. Daarnaast worden er soms erg vervuilende chemicaliën gebruikt voor het verven. Volgens een onderzoek van Chen & Burns uit 2006[1] heeft de productie van alle soorten textiel, zowel natuurlijke als synthetische materialen, een zware impact op het milieu. Bovenop al die vervuiling gooien we ook nog eens 40 kledingstukken per jaar weg. Niet alleen consumenten, maar ook modehuizen zelf blijken tonnen aan ongebruikte(!) kleding weg te gooien.

Het viel me dat de productie en verwerking van textiel een relatief lage impact heeft als het gaat om de uitstoot van broeikasgassen. De meeste gassen worden uitgestoten in de gebruiksfase van het product. Onderzoek laat zien dat consumentengebruik meer CO2-uitstoot dan iedere andere fase in de levensfase van een kledingstuk. Kijkend naar de consumptie van huishoudens, valt het aandeel CO2uitstoot en andere milieubelastingen (watergebruik, landgebruik, gewasbeschermingsmiddelen) van kleding in de totale consumptie van huishoudens mee.[2] Dit komt doordat voedsel, transport en vakanties een nog veel zwaardere impact hebben. Dat neemt niet weg dat in totaal de productie van kleding toch een behoorlijke impact heeft op het milieu.

Naast de impact op het milieu, heeft de mode-industrie ook een sociale impact. Werkomstandigheden in kledingfabrieken niet altijd even jofel. Zo is het werk soms ongezond, zijn er extreem lange werkdagen, belachelijk lage lonen en onveilige werkplekken.[3] Een schrijnend en bekend voorbeeld zijn de verschrikkelijke branden in kledingfabrieken in Bangladesh waarbij honderden mensen stierven.

Redenen genoeg dus om eens bewust over ons shopgedrag na te denken. Dat dacht CollAction ook. Zij riepen mensen op om mee te doen aan ‘Slow Fashion Summer’ en geen nieuwe kleren meer te kopen van 21 juni t/m 21 september. Ik besloot mijn slechte gewoonte te tackelen en deed mee.

-

[1]Chen, H. L., & Burns, L. D. (2006). Environmental Analysis of Textile Products. Clothing and Textiles Research Journal, 24(3), 248-261. doi: 10.1177/0887302x06293065

[2]Weber, C. L., & Matthews, H. S. (2008). Quantifying the global and distributional aspects of American household carbon footprint. Ecological economics, 66(2-3), 379-391; Nijdam, D. S., Wilting, H. C., Goedkoop, M. J., & Madsen, J. (2005). Environmental load from Dutch private consumption: how much damage takes place abroad?. Journal of Industrial Ecology, 9(1‐2), 147-168.

[3]Claudio, L. (2007). Waste Couture: Environmental Impact of the Clothing Industry. Environmental Health Perspectives, 115(9), A449–A454, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1964887/pdf/ehp0114-a00449....

Fotocredit banner: Istock


DiT is

jorien_benders

Jorien Benders