Noordelijke energieleverancier Energie VanOns behoort tot groene voorlopers


Het energieaanbod in Nederland wordt slechts mondjesmaat groener. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE. Waar het stroomaanbod voor consumenten langzaam duurzamer wordt, krijgen zakelijke afnemers daarentegen nog volop grijze stroom geleverd. Mooi nieuws: in de consumentenranking kleurt de noordelijke leverancier Energie VanOns donkergroen.

De vier organisaties stelden voor het zesde jaar op rij een duurzaamheidsranking samen op basis van de investeringen, inkoop en levering van stroomleveranciers in Nederland. Voor het eerst werd er een onderscheid gemaakt tussen het aanbod voor consumenten en de zakelijke markt, en dat leverde een verschillende uitkomst op.

Discrepantie tussen consumentenmarkt en zakelijke markt

Voor consumentenstroom krijgen de leveranciers gemiddeld een 6,3; hetzelfde cijfer als vorig jaar. Doordat energiereuzen Nuon en Essent dit jaar echter beter scoren dan voorheen, is het particuliere energieaanbod iets groener. De zakelijke lijst scoort met een gemiddeld cijfer van 4,5 een ruime onvoldoende.

Die discrepantie tussen het particuliere energieaanbod en die voor de zakelijke markt vinden de organisaties scheef. Consumenten worden verleid met reclamespotjes van energiemaatschappijen vol natuur, groene weiden, windmolens en zonnepanelen. Maar tegelijkertijd leveren sommige van diezelfde bedrijven vervuilende grijze stroom aan bedrijven, scholen en ziekenhuizen. Dit zorgt voor een misleidend beeld, zo stellen de organisaties.

Voorlopers

In het onderzoek krijgen elf consumentenleveranciers een 8 of meer voor duurzaamheid. Daarmee zijn zij voorlopers. Zij produceren zelf duurzaam opgewekte stroom of kopen deze direct in bij de bron. Drie van hen, Pure Energie, Greenchoice en Qwint, leveren ook aan de zakelijke markt. De duurzaamheidsscore daar is gelijk of een paar tienden lager. Het zijn de enige voorlopers op de zakelijke markt.

Onder de leveranciers voor de consumentenmarkt kleurt ook een noordelijke energieleverancier donkergroen: Energie VanOns (voorheen Noordelijk Lokaal Duurzaam) scoort het rapportcijfer 10 en behoort daarmee tot de voorlopers. Naast het leveren van energie, helpt Energie VanOns lokale energiecoöperaties in Groningen, Friesland en Drenthe bij zowel de oprichting als de verkoop van hun groene energie. “Bij VanOns aangesloten coöperaties verkopen hun energie aan ons, hoeven zich geen zorgen te maken om de administratieve rompslomp en krijgen bovendien een vast bedrag per klant per jaar. Dat bedrag kunnen ze weer investeren in lokale plannen”, zo stelt de organisatie op haar website.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Noord-Nederland