Serious gaming en verduurzamen


Wanneer je het met buurtbewoners over het verduurzamen van de woonwijk wilt hebben, denk je misschien niet direct aan een game als communicatiemiddel. “Toch kiezen veel organisaties voor deze interactieve vorm om ogenschijnlijk moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken”, vertelt Arthur van den Linden van Sprankhuizen, directeur van MAD multimedia, over ‘serious gaming’.

Voor de provincie Drenthe ontwikkelt MAD multimedia een serious game over de energietransitie. Dit doen ze aan de hand van het succesvolle bordspel ‘We Energy Game’ dat gemaakt werd door de Hanzehogeschool.

Serious gaming… klinkt serieus?

"De games van MAD draaien dus – anders dan bij entertainment games – niet alleen om het plezier dat je eruit haalt, maar om bewustwording, leren en gedragsverandering"

“Letterlijk is een serious game, een game met een boodschap. De games van MAD draaien dus – anders dan bij entertainment games – niet alleen om het plezier dat je eruit haalt, maar om bewustwording, leren en gedragsverandering. Zo ontwikkelden wij voor het ministerie van Sociale Zaken een game over de gevaren op de werkvloer. Huawei liet hun personeel doormiddel van een game kennismaken met de functies van nieuwe toestellen. De voorwaarde die wij stellen aan de games die wij ontwikkelen: het moet naast effectief, ook leuk zijn om te spelen.”

Het bordspel

Het doel van het spel is om jouw woonplaats energieneutraal te maken. Dit met behulp van duurzame energiebronnen. Spelers nemen de rol aan van een van de vijf belanghebbenden. Dit zijn de mensen die er wonen, de planeet die je zo schoon mogelijk wilt houden, je staat voor het belang van winst maken, de producent van duurzame bronnen, of de balans tussen vraag en aanbod zodat er altijd stroom is.

arthur van der linden van sprankhuizen, directeur MAD media, serious gaming, duurzaam, verduurzamen, duurzaamheid, game, communicatiemiddel, energietransitie, we energy game

Wanneer je bijvoorbeeld een windmolen plaatst dichtbij een woonwijk dan heeft dat een negatief effect op de bewoners, maar een positief effect op de productie en de planeet. Uiteindelijk moet er voor oplossingen gekozen worden waarbij iedereen tevreden is en die de doelstelling haalbaar maken. Normaal gesproken speel je een bordspel tegen elkaar. Wat dat betreft is de insteek van dit spel net iets anders; je moet juist met elkaar spelen om samen de eigen woonplaats energieneutraal te maken.”

De achterliggende gedachte

“Wij hebben testsessies georganiseerd om te analyseren hoe de online game in de praktijk werkt. Het is heel leuk om te zien hoe spelers reageren. Spelers gaan onderling met elkaar in gesprek, er ontstaan discussies en raken bewuster van het feit dat er meerdere partijen moeten samenwerken om tot een energieneutraal dorp te komen. Het doel van de game is dat er een discussie ontstaat en dat gaat aardig goed.”

Hoe nu verder?

“Tijdens de testsessies hebben we veel feedback ontvangen. We gaan deze verbeterpunten nu doornemen en verwerken we begin 2018 in de game.

Krijg jij zin om de game te spelen en te kijken of het jou lukt iedereen tevreden te stellen? Lees er meer over op https://www.madmultimedia.nl/blog/provinciedrenthe-we-energy.


Locatie

Groningen

DiT is

arthur_van_der_linden_van_sprankhuizen

Arthur van der Linden van Sprankhuizen