Terugblik op 10 jaar Dag van de Duurzaamheid


Op 10 oktober vieren we de jubileumeditie van Dag van de Duurzaamheid! Een dag in het leven geroepen door stichting Urgenda. We blikken met directeur Marjan Minnesma terug op de afgelopen tien jaar.

“We waren nooit van plan om de Dag van de Duurzaamheid tien keer te organiseren”, steekt Marjan van wal vanuit haar elektrische auto. “De eerste editie organiseerden we toen we nog waren ingebed in het instituut van transities op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De dag is in het leven geroepen om zichtbaar te maken wat er allemaal gebeurd op het gebied van duurzaamheid. Iedereen was zo enthousiast dat we na de eerste editie al snel vragen kregen over het jaar daarop. Zodoende beginnen we nu aan nummer 10.”

"Een van de mooiste acties is de nationale voorleesactie waarbij we elke keer een duurzaam boek aan tienduizend scholen cadeau doen."

De nationale voorleesactie

Het doel is van de Dag van de Duurzaamheid is het laten zien dat de duurzaamheidsbeweging steeds groter wordt. Marjan: “Een van de mooiste acties is de nationale voorleesactie waarbij we elke keer een duurzaam boek aan tienduizend scholen cadeau doen. In het begin hebben we een boek laten schrijven door een kinderboekenschrijfster, maar we hebben ook boeken van Prinses Laurentien cadeau gedaan. De laatste jaren worden de verhalen geschreven door leraren en studenten van de Pabo. De tekeningen worden gemaakt door kinderen op de lage school.”

Verschillende data

“Wat veel mensen niet weten is dat de Dag van de Duurzaamheid verschillende data heeft gekend. Zo is het ook op 9/9 en op 11/11 georganiseerd. 9/9 kwam ongelukkig uit omdat iedereen dan net terug is van vakantie en op 11/11 was het weer niet om over naar huis te schrijven. We hebben op een van de eerste edities op 11/11 een tour voor elektrische auto’s georganiseerd. Die waren er toen nog niet heel veel en kwamen vanuit elke windrichting naar Almere rijden om daar een mooie foto van alle auto’s te maken en samen in ons speciaal ingerichte circulaire restaurant te eten. Het stormde en het regende behoorlijk die dag en een hele hoop auto’s zijn niet aangekomen omdat de accu het niet haalde.”

"Als wij achteraf een analyse doen, komen we er ieder jaar achter dat er zo veel meer is georganiseerd dan wij wisten."

Op de website dagvandeduurzaamheid.nl kun je zien welke activiteiten er zijn georganiseerd. Toch wordt er zo veel meer gedaan dan op de website te zien is. “Als wij achteraf een analyse doen, komen we er ieder jaar achter dat er zo veel meer is georganiseerd dan wij wisten. Zo zien we dat het elk jaar groeit, maar veel mensen denken er niet aan hun activiteit op onze website te vermelden. Dit laat wel zien hoe ingeburgerd duurzaamheid eigenlijk is”, aldus Marjan.

Met een knal eruit

Of we ook een elfde editie kunnen verwachten? “Nee”, zegt Marjan. “Maar we gaan er wel met een knal uit! Met deze laatste editie laten we zien hoe normaal duurzaamheid is geworden en dus is het na 10/10 iedere dag Dag van de Duurzaamheid. We zijn dit jaar extra vroeg begonnen met de organisatie omdat we de grote merken in Nederland wilden betrekken. Er zijn zo veel winkels die een duurzame keuze bieden, maar de consument weet niet altijd dat deze er is. We roepen daarom consumenten op om als het kan de duurzame variant te kopen, want deze ligt ook gewoon bij de Zeeman op de balie en ook de McDonald’s heeft duurzamere varianten.”

De dag van Marjan

Marjan en haar collega’s proberen woensdag zo veel mogelijk initiatieven te bezoeken. “In de ochtend open ik samen met burgermeester Femke Halsema de voorleesactie in De Krakeling, een jeugdtheater in Amsterdam. Daarna ga ik door naar Utrecht voor de opening van het meest duurzame huis; een huis dat niet alleen op gebied van energie voorop loopt, maar ook vol zit met futuristische snufjes. In Den Bosch breng ik een bezoek aan de circulaire microhuizen in Minitopia. De een na laatste stop is Utrecht waar ik een lezing geef op de Hogeschool om vervolgens te eindigen in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam waar ook voor de tiende keer de Trouw Duurzame Top 100 bekend wordt gemaakt.”

Wil jij ook aan de slag met duurzaamheid in de dagelijks leven? Marjan geeft een aantal tips mee: “Wat je kan doen hangt heel erg af van de middelen die je hebt. Als je niet zo veel geld hebt is de makkelijkste stap om een aantal dagen in de week geen vlees te eten. Dit zet echt zoden aan de dijk, zowel op het gebied CO2-uitstoot als voor water- en landgebruik. Als je wel wat meer te besteden hebt, leg dan zonnepanelen op je dak. Ze leveren vanaf de eerste dag rendement. Je kunt je geld wat dat betreft beter in zonnepanelen investeren dan op je rekening te laten staan. Verder wil ik er vooral voor pleiten dat je bij iedere aanschaf voor de duurzame variant kiest. Kies voor zuinige apparatuur en bedenk je goed of je iets nieuws nodig hebt. Misschien kun je ook spullen lenen of ruilen. Heb je een onderneming? Maak dan je pand energieneutraal en motiveer je medewerkers op de fiets te komen of zorg voor elektrisch vervoer.”


DiT is

marjan_minnesma

Marjan Minnesma

Urgenda