Vergaderen in de natuur


Midden in de natuur in het Drentse Orvelterveld staat trainings- en vergaderlocatie Buyten. Het pand staat niet alleen op een prachtige plek, maar is ook volledig duurzaam opgebouwd. Oorspronkelijk was het pand gebouwd als voorlichtingscentrum voor de biologische landbouw en werd het gebruikt als camping. We spreken met de huidige eigenaresse Margreet Kors, die het pand in 2010 overnam en transformeerde tot wat het nu is.

Het pand is gebouwd met natuurlijke materialen zoals hout, lariks, leem en hennep en is gelegen op een eigen natuurterrein van bijna 6000 vierkante meter. De thermische massa van Leemstenen zorgt ervoor dat het in de winter binnen lekker warm is en in de zomer zorgt het voor koelte. Hennep is het meest snelgroeiende gewas zonder de grond uit te putten. In honderd dagen groeit een hennepplant tot wel vier meter en haalt het grote hoeveelheden CO2 uit de lucht.

Wie graag wil vergaderen in Buyten en niet bekend is in Orvelte en omgeving is aangewezen op zijn navigatie om het te vinden.

Duurzaam en circulair

Voor het meubilair en de aankleding zijn zoveel mogelijk de circulaire principes toegepast

Toen Margreet het pand in 2010 overnam, heeft ze het getransformeerd tot trainings- en vergaderlocatie. Binnen heeft ze een sfeer neergezet om het gevoel van duurzaamheid en rust te versterken, waardoor er prettig vergaderd of getraind kan worden. Voor het meubilair en de aankleding zijn zoveel mogelijk circulaire principes toegepast. De vergadertafel en de stamtafel zijn gemaakt van hout uit het nabijgelegen bos en de terrasstoelen komen van een restaurant uit Utrecht waar ze overbodig waren, maar nog lang niet afgeschreven. Margreet: “Ze staan nu al ruim 7 jaar buiten, in weer en wind, en blijven er nog wel even staan.” Wanneer er een lunch geserveerd wordt, is deze afkomstig van lokale en kleinschalige leveranciers en bestaat uit voornamelijk regionale en biologische producten.

De drie P’s

People, planet en profit, die we ook wel kennen als de drie p’s van duurzaamheid, spelen een belangrijke rol in het dagelijks werk van Margreet: “Duurzaamheid heeft alles te maken met bewustzijn en bewustwording. Als arbeids- en organisatiepsycholoog werk ik als zelfstandige met mensen en bedrijven. Ik heb gemerkt dat de natuur en de rust bevorderend werkt. Ook stel ik Buyten vier keer per jaar gratis open voor duurzame en maatschappelijke initiatieven.”

Een nieuwe uitdaging

Op dit moment is Margreet samen met haar partner bezig met de voorbereidingen voor de bouw van een nieuw concept. Dit concept is gebaseerd op de principes van de circulaire economie. Dat betekent dat vooraf is nagedacht over wat er met de grondstoffen en bouwmaterialen dient te gebeuren wanneer deze zijn afgeschreven. De ecologische footprint is dan vrijwel nul. Daarnaast is de energiebehoefte erg laag.

Wil je meer informatie, of een keer gebruikmaken van deze bijzondere locatie? Neem een kijkje op www.buyten.nu.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Midden-Drenthe

DiT is

margreetkors

Margreet Kors

Eigenaresse vergaderlocatie Buyten