Vier makkelijke isolatiehacks voor in huis


De R zit in de maand en de herfst heeft zijn intrede gedaan. De dikke truien en donzen dekbedden mogen weer van stal- eh uit de kast. Daarnaast is het natuurlijk fijn om in huis een aangenaam klimaat te hebben, als het even kan zonder een al te hoge energierekening en met zo weinig mogelijk warmteverspilling. Dat kan door je huis te isoleren, maar niet iedereen kan financieel investeren in grote aanpassingen als dubbelglas of isolatie, of mag het niet vanwege het wonen in een huurhuis. Niet getreurd, ook dan zijn er opties.

Wat zijn de voordelen van isoleren in huis?

  • Minder tocht
  • Minder condens op je ramen
  • Houdt warmte binnenshuis
  • Lagere energierekening (want je hoeft minder te stoken)
  • Beter voor het milieu (want je hoeft minder te stoken, en verbruikt daardoor minder gas)

1. Deuren dicht

Het klinkt als een open deur, maarre… dicht met die deur! Verwarm alleen de ruimtes waarin je veel bent en sluit alle deuren zodat de warmte daar ook blijft. Bevestig daarnaast bij ramen en buitendeuren een tochtstrip of -borstel en voorkom dat door de kleinste kieren nog warmte verloren gaat (en kou binnenkomt).

2. Gordijnen voor de ramen

Een makkelijke manier om te isoleren is om gordijnen of vitrages voor de ramen te hangen. De stilstaande lucht tussen raam en gordijn houdt namelijk extra warmte vast. Let hierbij wel op dat de gordijnen niet over de radiator hangen, dan kan de warmte de kamer namelijk niet in en ga je extra stoken terwijl het niet nodig is.

3. Radiatorfolie

Nu het kouder wordt ontkom je er niet aan om de verwarming aan te zetten. De meeste huizen worden nog steeds verwarmd met centrale verwarming, waarbij de warmte via radiatoren wordt uitgestraald. Een radiator straalt niet alleen warmte de kamer in, maar ook naar de muur waaraan deze bevestigd is, bijvoorbeeld de buitenmuur. Zonde van de warmte en de energie. Een makkelijke en relatief goedkope oplossing is om radiatorfolie tegen de achterkant van de radiator of de muur erachter te plakken die de uitgestraalde warmte reflecteert. Afhankelijk van de folie die je gebruikt kan dit de warmtestraling zo’n 75 tot 95% verminderen. Hierdoor gaat er minder warmte verloren en is je huis sneller warm. De folie is bij veel bouwmarkten verkrijgbaar.

4. Ventileren

Een veel voorkomende tip is het regelmatig ventileren van je woning. Klinkt tegenstrijdig, want daarmee laat je de koude lucht toch binnen? Het idee hierachter is dat buitenlucht droger is dan de lucht in je huis – die wordt namelijk vochtig door bijvoorbeeld het water dat verdampt tijdens het koken, de damp na een hete douche en de lucht die je zelf uitademt – en droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. 98% van het vocht verlaat de woning via ventilatie, stelt het Drents Energieloket. Daarnaast is frisse lucht ook goed voor je gezondheid. “1 op de 10 woningen heeft schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten,” aldus Milieu Centraal. En vervuilde lucht in huis versterkt onder andere allergieën en luchtwegproblemen. Elke dag je ramen even open zetten dus.

Fotocredit banner: Istock