Vlint21 speelt in op groeiende vraag naar ‘vegan’ gerechten


In april 2018 opende Vlint21 haar deuren. Het restaurant, dat voorheen onderdeel was van hotel Bieze, wil zich met de nieuwe naam profileren als losstaand etablissement. Naast een nieuwe naam, is er ook een verandering in het concept gekomen. Vlint21 serveert tegenwoordig veel veganistische gerechten.

“Steeds meer mensen kiezen ervoor om veganistisch te eten. Vooral in de randstad zie je dat de horeca op deze trend inspeelt, en de ‘vegan’ restaurants schieten daar als (biologische) paddenstoelen uit de grond”, vertelt Pieter Jelle Hoogsteen, samen met Elly Bakker uitbater van Vlint21. In Drenthe is Vlint21 een van de weinige restaurants met veganistische gerechten op het menu.

Waarom veganistisch?

"Gasten komen hier speciaal om veganistisch te eten, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld een lactose-intolerantie is het een uitkomst"

Veganisten eten geen producten die een dierlijke oorsprong hebben. Ze eten dus geen vlees, vis, zuivel, eieren, honing of andere dierlijke producten. Pieter Jelle: “Plantaardige gerechten hebben een kleinere ecologische voetafdruk dan vleesgerechten en zijn daarmee een stuk duurzamer. Gasten komen hier speciaal om veganistisch te eten, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld een lactose-intolerantie is het een uitkomst. Er zitten immers geen melkproducten in de
veganistische gerechten.”

Maatregelen en toekomstplannen

Naast het serveren van veganistische gerechten is er ook aan het pand zelf gedacht als het gaat om duurzaamheid. “Drie jaar geleden is het hele pand voorzien van led-verlichting en bewegingssensoren. Door de grote hoeveelheid gasten die in en uit lopen, staan de lampen de hele dag aan. Het vervangen van de lampen was dus een logische eerste stap. De bewegingssensoren zorgen ervoor dat het licht uitgaat zodra er geen gasten in de betreffende ruimte zijn.” Een zonneboiler op het dak zorgt - met behulp van zonne-energie - voor bijna 2900 liter warm water. “Een aanzienlijke besparing op gas!”

In de toekomst gaat het restaurant verder met verduurzamen. “We zijn bezig met een plan om airconditioning te plaatsen, die met behulp van een warmte terugwin-installatie, ook de ruimtes kan verwarmen. Doordat de installatie een constante aanvoer van frisse buitenlucht en constante afvoer van de lucht binnen heeft, is er minder energie nodig om de koude buitenlucht te verwarmen”, besluit Pieter Jelle.

Ben je benieuwd naar het menu van Vlint21? Neem dan een kijkje op www.restaurantvlint21.nl.

Neem ook een kijkje bij... Westerzwam

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Borger-Odoorn

DiT is

pieter_jelle_en_elly

Pieter Jelle Hoogsteen en Elly Bakker

Restaurant Vlint21