Wol zo Eerlijk: beter voor mens, dier en milieu!


Saskia Veldhuis had een droom: haar eigen handwerkwinkel beginnen. Om weloverwogen keuzes te maken, verkende ze de wereld van groothandels in garens en fournituren. Het bleek een wereld te zijn waarin massaproductie en grootschalig inkopen niet vreemd zijn, een wereld die niet overeenkomt met de wereld waar Saskia naar streeft.

Eind 2015 opende ze haar eigen handwerkwinkel ‘Wol zo Eerlijk’. De onderneming bestaat uit een webshop en een kleine winkel in Vries. De naam Wol zo Eerlijk verklapt deels de totstandkoming: vanuit een passie voor handwerken en met het streven naar een mooiere, betere wereld. Doordat Saskia zeer selectief inkoopt, weet ze zich te onderscheiden van andere handwerkwinkels. De termen 'biologisch' en 'duurzaam' zijn voor Saskia niet voldoende, de ingekochte producten moeten ook voldoen aan haar eigen strenge criteria. Haar leveranciers leggen daarom verantwoording af over de herkomst van producten, de omstandigheden waaronder ze verwerkt worden, hoe er met dieren wordt omgegaan en of de werkomstandigheden fatsoenlijk zijn.

Eerlijk is eerlijk

"Het is belangrijk om te weten waar de producten vandaan komen en dat alle betrokken partijen een eerlijke prijs krijgen."

Volgens Saskia bestaat 100% duurzaam niet. Toch doet ze met Wol zo Eerlijk haar uiterste best om te voldoen aan de criteria: diervriendelijk, milieuvriendelijk, biologisch, niet door kinderhanden gemaakt en een eerlijke prijs voor alle betrokken partijen. Alleen de producten die duurzaam genoeg zijn volgens Saskia, worden aangeboden in de webshop en in de winkel in Vries. “Het is belangrijk om te weten waar de producten vandaan komen en dat alle betrokken partijen een eerlijke prijs krijgen.” Het motto van Wol zo Eerlijk is dan ook 'beter voor mens, dier en milieu'.

Het eerlijke verhaal van Moeke Yarns

Wol zo Eerlijk biedt onder andere de producten van aan van Moeke Yarns. Moeke Yarns is opgericht door de Roemeense Ioana, die in de jaren ’80 opgroeide bij haar grootouders. Haar oma maakte alle kleding voor haar en haar broertje zelf. Jaren later verhuisde Ioana naar Nederland en pakte het breien en haken op om haar Roemeense roots niet te vergeten. Toen ze in 2013 een bezoek bracht aan haar ouders in Roemenië, zag ze de potentie van Roemeense wol. De wol, die door slechte economische omstandigheden in Roemenië verbrand werd, wordt nu door Ioana voor een eerlijke prijs verkocht in Nederland.

Zelf is Saskia, naast Wol zo Eerlijk, ook zo dier- en milieuvriendelijk mogelijk bezig. Ze let op gerecycled of FSC papier voor verpakkingsmaterialen en bij het printen, levert cartridges weer in voor recycling, doet aan afvalscheiding en bespaart energie door nooit onnodig lampen te laten branden en overbodige computers uit te zetten.

Ben je benieuwd naar de eerlijke en duurzame producten van Wol zo Eerlijk? Neem dan een kijkje op www.wol-zo-eerlijk.nl.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Tynaarlo

DiT is

saskia_veldhuis

Saskia Veldhuis