Een woonwijk verwarmen met houtpellets


Energieleverancier MeppelEnergie wil komende winter de 200 nieuwbouwwoningen in het Meppelse Nieuwveense Landen verwarmen met pellets. Wij spraken met Dirk Dijkstra - directeur van MeppelEnergie en manager bij Rendo - over het project.

“Het plan om de woonwijk te gaan verwarmen met pellets is al een tijd geleden ontstaan. Samen met de gemeente Meppel en Rendo hebben we een aanbesteding uitgeschreven. De gemeente stelde als voorwaarde dat duurzaamheid een belangrijke rol moest spelen in het project. Uit alle ideeën die we hebben ontvangen, is het verwarmen door middel van pellets als beste uit de bus gekomen.”

Waarom is de keuze op verwarming met pellets gevallen?

"Ze zijn vrij goedkoop in de aanschaf en heel efficient om in te zetten als verwarming. Er blijft na de verbranding van pellets heel weinig restafval over"

“Pellets zijn geperste houtkorrels gemaakt uit resttromen zoals zaagsel en snoeihout. Ze zijn vrij goedkoop in de aanschaf en heel efficient om in te zetten als verwarming. Er blijft na de verbranding van pellets heel weinig restafval over. De energie en dus het rendement wat je uit pellets kan halen is heel hoog. Wij hadden daarnaast het ‘niet meer dan anders’ principe in ons achterhoofd. De bewoners van de woningen moeten dus niet meer gaan betalen dan dat zij doorgaans betaald zouden hebben bij verwarming door gas. Hier voldoet dit idee ook aan.”

Hoe werkt het systeem?

“In de buurt van de Nieuwveense Landen komt een speciaal gebouw te staan met daarnaast een aantal silo’s. Via een vrachtwagen worden de pellets in de silo’s geplaatst, om vervolgens te verbranden in kachels in het gebouw. In deze kachels zitten spiralen die door middel van de hitte van de verbranding, water aan de kook brengen. Dit pompen we vervolgens door het gebied en zo komt de warmte bij de mensen thuis. De pellets worden geproduceerd binnen een straal van 150 kilometer van Meppel om de routes zo kort mogelijk te houden.”

Willen jullie ook andere wijken of gemeenten gaan verwarmen op deze manier?

“Het project dat we nu uitvoeren is in principe schaalbaar. We laten nu zien dat het voor deze wijk mogelijk is en hopen daarmee ook anderen te inspireren en te laten zien dat er wel degelijk andere oplossingen zijn die duurzamer of efficiënter zijn, dan het gebruik van gas. Als er andere gemeentes interesse hebben om ook te verwarmen met pellets, dan kunnen we zeker onderzoeken hoe we dit idee op een nog grotere schaal kunnen toepassen.”

Meer weten? Kijk op www.meppelenergie.nl/nieuwveense-landen.

Wil je reageren op dit artikel? Praat mee onder de post op onze Facebookpagina!

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Meppel

DiT is

man_profiel_1

Dirk Dijkstra