Een duurzaam huis bouwen? Dit zijn de 9 tips van Henk Bulder.


Overweeg je zelf een duurzaam huis te bouwen of wil je je huis verduurzamen? Naar aanleiding van de ervaringen die Henk Bulder opdeed tijdens het bouwen van zijn ideale huis met de nieuwste water- en energiebesparende voorzieningen geeft hij deze 9 tips.

1. Overweeg de bouwvergunning zelf te regelen

Het regelen van de bouwvergunning kun je door een architect laten doen. Toch adviseer ik om te overwegen de bouwvergunning zelf te regelen. Dit bespaart geld en geeft je ook controle en zekerheid over het proces van de aanvraag. Onze architect kreeg de vergunning bijvoorbeeld niet voor elkaar bij de gemeente, mede omdat ze van tevoren geen contact met de gemeente op hadden genomen. Uiteindelijk hebben we zelf de aanvraag gedaan en kwam dit gelukkig wel goed. Het reeds betaalde deel van het honorarium hadden we dus kunnen besparen.

2. Controleer het rekenwerk voordat je goedkeuring geeft

Controleer het rekenwerk van je adviseurs altijd goed voordat je goedkeuring geeft. Door een rekenfout van onze adviseur was bijvoorbeeld de thyleenslang die als warmtewisselaar in de regenwatertank dient, 60 tot 90 meter te kort. Om dit probleem op te lossen hebben we twee mefa schermen op 1,20 m diepte moeten ingraven. We hebben hierdoor dus flinke extra kosten gemaakt.

3. Kies nauwkeurig en lees de recensies van bedrijven

Lees recensies van de bedrijven die je inschakelt. Hoewel het altijd lastig is om van tevoren in te schatten of een bedrijf goed is. Zouden wij een volgende keer nog actiever naar recensies van bedrijven zoeken. Tijdens het bouwproces zijn we een aantal keren bedrogen uitgekomen met grote schadeposten tot gevolg.

4. Gebruik vierkant gezaagd eiken voor de gebinten

Gebruik vierkant gezaagd eiken voor de gebinten in plaats van rondhout eiken. Niet alleen ben je dan van de spinthoutkever verlost, je spaart ook een hoop kosten uit voor het aansluiten van plaatmateriaal op het grillig gevormde eiken rondhout.

Foto: De gebinten met windschoren en de eerste dakliggers.

Foto: De gebinten met windschoren en de eerste dakliggers.

5. Houd bij de aanschaf van een regenwatertank ook rekening met lange droge periodes

Bij een tweepersoonshuishouden is een 7500 liter regenwatertank te klein. Ga daarom voor een 10000 liter regenwatertank. Het tekort ontstaat voornamelijk door de lange droge periodes die het gevolg zijn van klimaatverandering.

6. Verwarm het water voor de wasmachine voor via het buffervat van de waterpomp

Maak je gebruik van een regenwatertank en heb je een waterpomp? Bespaar dan elektrische energie op de wasmachine, door het regenwater voor de wasmachine via het buffervat van de warmtepomp eerst voor te verwarmen tot 25 graden. Net zoals je dit doet met het regenwater voor de douche.

7. Kies voor tripane daklichten

Wil je daklichten? Dan adviseer ik tripane daklichten. Het dubbele glas zorgt namelijk voor koudebruggen, met condenswater als gevolg. VELUX heeft inmiddels ook tripane daklichten in het assortiment.

8. Een schuifdeur kopen? Houd rekening met de zwaarte van de deur

Wees bij het kiezen van een schuifpui alert op de zwaarte van de schuifpui. De tripane schuifpui die wij hadden uitgekozen bleek 300 kg zwaar. In ons geval is dat veel te zwaar omdat iemand met fibromyalgie de deur nauwelijks in beweging krijgt. Laat je dus goed voorlichten en test de deur als dit een mogelijkheid is.

9. Wees kritisch bij het aanschaffen van domotica

Schaf je domotica aan? Lees de recensies dan goed. Wij ondervonden namelijk problemen met het deurbelsysteem voorzien van camera met tweewegcommunicatie. Deze werkte niet altijd goed en was bovendien vochtgevoelig. Nu hebben we weer een ouderwetse deurklopper. Op termijn plaatsen we een gewone bewakingscamera.


Locatie

De Wijk

DiT is

foto-de-wolden2

Henk Bulder