Duurzaamheid begint achter de voordeur


Opening Nationale Duurzame Huizen Route

Startsein Nationale Duurzame Huizen Route in Drenthe

De zevende editie van de Nationale Duurzame Huizen Route is van start. Op 2 november gaven gedeputeerde Tjisse Stelpstra van provincie Drenthe en wethouder René van der Weide van gemeente Emmen het landelijke startsein. Zij bezochten het aardgasvrije huis vol duurzame snufjes van Peter Vermaas uit Nieuw-Amsterdam, een van de deelnemers. Op 2 en 9 november laten in heel Nederland meer dan 500 enthousiaste huiseigenaren hun duurzame huis aan bezoekers zien.

Inspiratie opdoen, vragen stellen, of gewoon eens ervaren hoe bijvoorbeeld een goed geïsoleerd huis voelt. Dat kan tijdens de Duurzame Huizen Route en daarom gaan duizenden mensen deze dagen op pad om een bezoek te brengen bij de bewoners van een duurzaam huis. Voor veel mensen is het oriënteren tijdens de Duurzame Huizen Route het startpunt om ook zelf de woning aan te pakken.

Het landelijke startsein van de Duurzame Huizen Route wordt ieder jaar in een andere provincie gegeven, dit jaar in Drenthe. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra was onder de indruk van de woning van familie Vermaas: “We kunnen als overheid grote plannen maken, maar het begint achter de voordeur. Daar worden mensen gemotiveerd. Goede voorbeelden laten zien dat duurzaam wonen kan, leuk is en ook wat oplevert.”

Daar zit energie in

Al voor het derde jaar ondersteunen alle Drentse gemeenten en de provincie de Duurzame Huizen Route. In Drenthe staan inmiddels 79 voorbeeldwoningen op de website, waarvan er dit jaar 24 te bezoeken zijn. Eén daarvan is de woning van Peter en Harriët Vermaas. Zij doen al jaren enthousiast mee aan de Duurzame Huizen Route. Uitvinden en pionieren is een hobby van Peter. “Vroeger hoorde ik de wind en voelde de zon en dacht: ‘Daar zit energie in. Daar wil ik iets mee doen.’”

Als eerste in zijn omgeving schafte Peter in 2002 vier zonnepanelen aan met 150 Wattpiek per paneel. “Een lachertje nu, de ontwikkelingen gaan snel.” Het toilet sloot hij aan op bronwater en in de jaren daarna volgden onder meer isolatie, een warmtepomp, een voorraadvat en stelde hij als één van de eersten een elektrische auto samen. Ook heeft hij zijn eigen kleine energieopslag thuis, een pilotproject en uitzonderlijk in Nederland.

Van elkaar leren

“Jij hebt haast alles gedaan wat je kunt doen”, zegt een bezoeker vol verwondering. “Maar het mooie is dat ik eruit kan halen wat bij mijn woning past.” Wethouder René van der Weide is ook enthousiast over de Duurzame Huizen Route: “Het mooie aan zo’n route is dat je van elkaar kunt leren. Het brengt duurzaam wonen dichtbij, omdat ‘de buurman’ zijn verhaal vertelt.”

Ook volgende week kunnen mensen op bezoek bij een duurzaam huis. Inschrijven voor een bezoek op 9 november kan via www.duurzamehuizenroute.nl.


Duurzaamheid begint achter de voordeur. Daar worden mensen gemotiveerd. Goede voorbeelden laten zien dat duurzaam wonen kan, leuk is en ook wat oplevert.