Van keuterboer naar Herenboer: deel 3


Anita en Hans Marskamp zijn de oprichters van Country Smile’s Groene Varkens in Loon (gemeente Assen), waar ze het vlees van hun varkens – die grotendeels leven op het groente- en fruitafval uit de buurt – lokaal verkopen. Nu zijn Anita en Hans aan het onderzoeken of ze het concept Herenboeren in Assen kunnen realiseren. Op Drenthe In Transitie vertelt Anita in haar column over de stappen die ze nemen.

Het team van Herenboerderij Assen is er één die van wanten weet. Soms is het rustig op de WhatsApp-groep en soms buitelen de berichten over elkaar heen en is het lastig bij te houden. Zomaar wat mensen die ineens een groep vormen. Mensen die elkaar van tevoren niet kenden, komen nu met regelmaat van de klok bij elkaar. Allemaal gereageerd op dat éne artikel in de krant. Ieder met zijn of haar eigen talenten regelt en springt bij dat het een lieve lust is. En het wérkt. Het doel hebben we allemaal helder voor ogen dus wat ons betreft is er niet de vraag óf er een Herenboerderij Assen komt maar wanneer! Ik word hier blij van en volgens mij ben ik niet de enige.

Officieel een stichting!

Het stappenplan wordt netjes gevolgd. Niet omdat we brave burgers zijn maar omdat nogmaals het Herenboeren-wiel uitvinden gewoonweg niet nodig is. In Boxtel draait de eerste Herenboerderij al enkele jaren op volle toeren en de bedenkers van het concept hebben een praktisch draaiboek gemaakt. Zeker, we moeten er nog steeds wel de schouders onder zetten en er onze eigen 'Asser' draai aan geven. Het gaat niet helemaal vanzelf maar met trots kan ik zeggen we sinds 16 januari officieel een stichting zijn. Stichting Herenboeren Assen. Klinkt goed!

Een eigen website

Eindelijk hebben we een plek waar we naar kunnen verwijzen voor informatie. Er is een gigantische bak werk verzet om onze website draaiende te krijgen. Ik kan rustig zeggen dat er een paar mensen zijn die er hun halve kerstvakantie aan opgeofferd hebben. Maar dan staat er ook wat! Surf er na het lezen van deze column maar snel naartoe. Alle kartrekkers staan erop, ieder met een eigen foto en verhaal.

De reden om te helpen met het opzetten van een eigen lokale Herenboerderij is divers maar ik denk dat we allemaal een fijne, groene plek in Assen willen creëren waarin voedsel weer onderdeel wordt van ons dagelijks bestaan. Dit in een wereld waarin de productie van ‘snel snel’ en ‘meer meer’ het adagium lijkt.

We komen graag bij je langs!

Waar men ons verhaal wil horen komen we langs. Roept u maar! Anders kun je ons vinden op verschillende markten.

Meer weten? Iemand van ons team is een presentatie aan het voorbereiden voor opnieuw een grote informatieavond in het Duurzaamheidscentrum en wel op 30 januari, start om 19:30 uur. Natuurlijk is het gehele enthousiaste team aanwezig om vragen te beantwoorden. Koffie en thee zijn op onze kosten!

Website: assen.herenboeren.nl
Facebook: @HerenboerenAssen
Twitter: @HerenboerAssen 
E-mail: assen@herenboeren.nl


Locatie

Assen

DiT is

anitamarskamp

Anita Marskamp