Duurzame producten: hoe verkoop je die?


In Drenthe zien veel mensen niet welke duurzame opties er zijn, of vinden deze vaak te duur. Tegelijkertijd worstelen sommige Drentse ondernemers met het verkopen van duurzame diensten. Een kloof die Linda Meijer van 4Greensupport uit Emmen graag wil dichten.

Duurzame Drempel Drenthe

Wat me vaak opvalt, is dat de wil naar duurzaamheid er bij mensen wel is, maar de uitvoering regelmatig ontbreekt. Neem bijvoorbeeld voeding: mensen willen wel gezond eten, maar tegelijkertijd is dat wel vaak duurder. Een lastige keuze om te maken, terwijl duurzame producten (en diensten) wel degelijk betaalbaar zijn. Je moet ze alleen weten te vinden. Waar een wil is – en die is er! – is ook een weg, en dat is voor een optimist als ik genoeg. De Drentse Duurzame Drempel is nu misschien nog hoog, maar daar wil ik verandering in brengen.

Initiatieven laten floreren

In Drenthe zijn er talloze bijzondere en inspirerende initiatieven. Neem bijvoorbeeld de winkel Fair by Pear van Emmer ondernemer Ronald van Peer. Dit bedrijf biedt ecologisch en biologisch producten aan en geeft tegelijkertijd ook ruimte voor producten uit sociale werkplaatsen. Maar denk ook aan het initiatief van Holthausen over de auto- en bus op waterstof, waardoor het voertuig geen CO-2 uit stoot. En vergeet ook niet de eerste biologische, ecologische en verpakkingsvrije winkel in Coevorden van Hanneke Haites.

Met ander woorden: op allerlei plekken in de Drentse samenleving zijn duurzame initiatieven te ontdekken. Geweldig! Het probleem is alleen dat lang niet alle initiatieven floreren en daardoor niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Door evenementen te organiseren wil ik de initiatiefnemers in Drenthe een steuntje in de rug bieden en bezoekers laten zien dat de provincie rijk is aan mooi duurzame producten en nieuwe innovaties die goed voor milieu en mens zijn.

Emmen Goes Eco

In opdracht van Emmen centrum organiseer ik op zondag 26 juni de eerste editie van het evenement Emmen Goes Eco. De hele dag wordt het groene bewustzijn van bezoekers geactiveerd en in de schijnwerpers gezet. Op het marktplein staat een Eco-Fair-Trade-markt, waar de Emmenaar ziet dat betaalbaarheid en eerlijke producten voor mens en milieu hand in hand samen kunnen gaan. De markt biedt tal van producten, variërend van natuurvlees, ecologische kokerjurkjes tot aan keltisch zeezout. Het Noordplein wordt omgetoverd tot Energy-plein, waar inwoners op ontdekkingstocht kunnen gaan naar de mogelijkheden voor verantwoorde energie. Het Drenthe college zal daarbij aanwezig zijn om het DC Solarteam te presenteren, welke in juli zij deelnemen aan de Dutch Solar Challenges. Daarnaast is er op het plein een heuse smartflower te zien; een bloemvormige zonnepaneel dat altijd op de zon is gericht.

Meer weten over 4Greensupport? Bezoek de Facebookpagina.


Locatie

Emmen

DiT is

lindameijer

Linda Meijer

4Greensupport