Project Energieopslag is officieel van start!


Bijna vier jaar geleden legde Jan Reinier de Jong de eerste zonnepanelen op het dak van zijn schuur en begon daarmee de verduurzaming van zijn akkerbouwbedrijf. Inmiddels heeft hij ruim 1000 zonnepanelen op zijn dak liggen, en zet hij – na tussenfasen energieneutraal, energieleverend en energie opslaan – nu de volgende stap: zijn eigen energie vermarkten. Vorige zomer presenteerde de akkerbouwer zijn ‘Energieopslag project’ aan een exclusief groepje DIT’ers tijdens de eerste transitieborrel, afgelopen donderdag introduceerde hij deze aan het grote publiek tijdens de officiële opening op zijn bedrijf in Odoorn.

Onze zonnepionier

Trots. Dat is toch wel het eerste woord wat bij de DIT-redactie opkomt na de officiële opening van de energieopslag op het boerenbedrijf van Jan Reinier in Odoorn. Eerder spraken wij hem al over zijn plannen; toen waren het nog plannen die in ontwikkeling waren. Nu was het moment daar dat de officiële opening plaatsvond. En het was een groot succes; de zaal zat helemaal vol! Meer dan 100 geïnteresseerden uit binnen- en buitenland waren naar Odoorn afgereisd om te zien en te horen wat ‘onze’ zonnepionier allemaal van plan is. Met een druk op de knop verzorgden de dochters van Jan Reinier de feestelijke opening.

jan reinier de jong odoorn energietransitie drenthe energieopslag zonnepanelen

Stroom

Gedurfd en innovatief, zo laat het project van Jan Reinier zich omschrijven. In totaal heeft hij meer dan 1000 zonnepanelen op zijn dak liggen. De opbrengt van deze panelen is echter niet alleen voor eigen gebruik, maar wordt daarnaast opgeslagen in een enorme accu. In samenwerking met Jules Energy heeft Jan Reinier daarnaast een systeem ontwikkeld waarmee hij zijn opgewekte stroom op bepaalde energiemarkten precies op het juiste moment kan verkopen. Als de prijs hoog is, verkoopt hij zijn stroom. Het kan echter ook zo zijn dat de prijs voor stroom heel laag is of dat je betaald krijgt om stroom van het net af te nemen. Op zulke momenten doet Jan Reinier dus precies het tegenovergestelde en koopt hij stroom in. In beide gevallen verdient hij er dus geld mee. Gelukkig hoeft hij de prijzen niet zelf in de gaten te houden, een softwaresysteem regelt dit allemaal automatisch voor hem.

Het belang van duurzame landbouw

Tijdens de opening waren gedeputeerde van de Provincie Drenthe Tjisse Stelpstra en LTO Nederland voorzitter Albert Jan Maat aanwezig. Beiden feliciteerden de akkerbouwer met zijn prachtige project en benadrukten dat hij een lichtend voorbeeld is; niet alleen voor Drenthe maar voor heel Nederland. Daarnaast voorspelden beide heren dat boeren als Jan Reinier een hele belangrijke rol gaan spelen in de transitie naar een schone energievoorziening. Net als Jan Reinier zelf stelden zij dat energieopslag in boerenbedrijven de toekomst heeft.


Locatie

Borger-Odoorn

DIT is

janreinier

Jan Reinier de Jong