Voor alle producten een nieuwe bestemming


Waar de een met een grote boog om de kringloopwinkels heenloopt, is het voor een ander een waar paradijs. Marijke Boomsma – mede-eigenaar van ‘De Hippe Kringloop’ – kan geen genoeg krijgen van tweedehandsspullen. In de winkel in Assen tovert ze oude spullen om tot iets nieuws. “Behalve het oude vintagespul. Dat laten we vaak zoals het is.”

Samen met Kelly Boskma runt Marijke de Hippe Kringloop waar ze werken met mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. “We hebben allebei een achtergrond in de zorg, toen het idee van de winkel ontstond moest dit een plek worden waar we deze mensen kunnen begeleiden richting de reguliere arbeidsmarkt.”

Dat de winkel een kringloopwinkel moest worden, was volgens Marijke snel bedacht: “We zochten naar een concept waarin onze creativiteit en het belang van de aarde voorop konden staan. Het creatieve aspect zit in het opknappen van de spullen en soms zelfs volledig nieuwe producten creëren uit meerdere oude spullen. En met het recyclen van spullen maken we de aarde gelijk een stukje beter en leveren we een bijdrage aan de vermindering van afval.”

Een gehaktmolen als lamp

“We werken inmiddels met een groter team dan toen we begonnen. Het leuke daaraan is dat ieder z’n eigen inbreng heeft als het gaat om het opknappen of maken van producten. Zo kwam een collega kortgeleden met het idee om een gehaktmolen om te bouwen tot een lamp. Het resultaat was prachtig. Bij ieder product dat binnenkomt bekijken we eerst of we er iets mee kunnen. Dan komen de leuke ideeën om voor alles een nieuwe bestemming te vinden, alles behalve het oude vintagespul. Dat laten we vaak zoals het is.”

marijke boomsma, kelly boskma, kringloopwinkel, de hippe kringloop, tweedehands, tweedehandsspullen, assen, arbeidsmarkt, opknappen, recyclen, vermindering van afval, werkmaatschappij, werkervaring, karakter, interieur, verhaal, geschiedenis, gebruikte

Iedereen moet een kans krijgen op de arbeidsmarkt

Dat iedereen mee kan doen in de huidige werkmaatschappij staat voorop. Marijke: “De een kan bij ons toewerken naar een andere baan door hier werkervaring op de bouwen, bij de ander lukt dat niet. Voor die personen is het heel belangrijk om toch mee te doen en van belang te zijn in een organisatie.”

Oude spullen met een verhaal en karakter

“Ik vind dat tweedehands spullen veel meer karakter geven aan een interieur dan nieuwe spullen dat doen. Sommige spullen hebben een prachtig verhaal en dat stukje geschiedenis vind ik enorm leuk aan gebruikte spullen.”

Kijk voor meer informatie op over 'De Hippe Kringloop' op http://www.hippekringloop.nl.

Fotocredit banner: Istock
Fotocredit artikel: De Hippe Kringloop


Locatie

Assen

DiT is

marijke_boomsma_en_kelly_boskma

Marijke Boomsma en Kelly Boskma

De Hippe Kringloop