Elektrisch rijden; hot or not?


Mensen hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid. Zo ook de duurzaamheid van hun voertuig. Een nieuwe ontwikkeling waar organisaties, maar ook individuen gebruik van maken is ‘duurzaam leasen’. We spreken Alexander Boon van Mobility Service over de ontwikkelingen van duurzaamheid op de weg.

Mobility Service Nederland is een leasemaatschappij die zich richt op toekomstbestendige en duurzame mobiliteitsoplossingen voor het MKB. In de meeste gevallen gaat het hierbij om het leveren van leaseauto’s.

Welke diensten zijn er op het gebied van duurzaam rijden?

“Wij geloven in de toekomst van de elektrische auto’s, en willen hier ook aanjager voor zijn in Nederland. De eerste elektrische auto die wij importeerden was de Think!. Sindsdien zijn we hard bezig het elektrisch rijden zo aantrekkelijk mogelijk te maken, en dat begint met kennis en kunde over het elektrisch rijden. Daarom rijden alle collega’s in een auto met een stekker en hebben wij enkele elektrische demo-auto’s.”

In hoeverre is elektrisch rijden een oplossing voor de CO2-uitstoot?

“Elektrisch rijden is niet de oplossing voor het klimaatprobleem. Maar, het is wel een stap in de goede richting. Je zou elektrische auto’s moeten zien als onderdeel, of tussenstap richting CO2-neutrale mobiliteit. Het feit dat je elektrisch rijdt, betekent namelijk niet dat je geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen. De elektriciteit zou zomaar opgewekt kunnen zijn in een kolencentrale.”

"Ik verwacht in de nabije toekomst een verschuiving van het gedachtegoed. Nu denkt men nog ‘de auto is mobiliteit’, dat zal veranderen in ‘de auto is onderdeel van mijn mobiliteit’."

“Ik verwacht in de nabije toekomst een verschuiving van het gedachtegoed. Nu denkt men nog ‘de auto is mobiliteit’, dat zal veranderen in ‘de auto is onderdeel van mijn mobiliteit’. Hierdoor zullen auto’s effectiever gebruikt gaan worden. Denk bijvoorbeeld aan het delen van een auto of meer reizen met het openbaar vervoer. Dit maakt mobiliteit op lange termijn waarschijnlijk CO2-neutraal.”

Zijn er naast elektrisch rijden nog andere oplossingen?

“Er zijn legio mogelijkheden om duurzaam te rijden. Laten we ook niet vergeten dat de auto-industrie hier al geruime tijd mee bezig is, auto’s verbruiken tegenwoordig slechts 1 liter brandstof per 30 kilometer. Deze constante verbetering maakt dat een elektrische auto slechts een van de oplossingen is. Toyota heeft bijvoorbeeld de eerste waterstofauto al in productie. Overigens wordt elektrische aandrijving van auto’s waarschijnlijk wel de enige optie in de toekomst. Een auto op waterstof heeft een elektromotor nodig om aangedreven te worden.”

Zien je kansen/valkuilen op het gebied van duurzaamheid?

“Wij zien een gouden toekomst voor de elektrische auto. Daarom laden wij de elektrische auto’s van Mobility Service op met energie van onze eigen zonnepanelen. De dalende prijs van elektrische auto’s, de toenemende range die kan worden afgelegd en de fiscale voordelen voor bedrijven maakt een elektrische leaseauto steeds interessanter. Een goede ontwikkeling!”

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Tynaarlo

DiT is

alexander_boon_0

Alexander Boon

Mobility Service