De expeditie van… Harry Schokkenbroek


De ruim negentig partners binnen de ‘Expeditie naar energieneutraal wonen in Drenthe’ zetten zich samen in voor wonen zonder energierekening. In 2040 moeten de fossiele energiebronnen geen rol meer spelen in de energievoorziening in Drenthe. Ook inwoners van Drenthe worden uitgedaagd mee te doen met deze expeditie. Een voorbeeld is Harry Schokkenbroek uit Norg, hij liet zijn huis volledig isoleren.

“Onze energie is afkomstig van windmolens uit Noord-Drenthe, op onze leeftijd haal je zonnepanelen er simpelweg niet meer uit.”

In het begin van dit jaar besloot Harry Schokkenbroek (73) zijn huis te isoleren. De vloer, de muren en het plafond kregen een isolerende (tussen)laag schuim om de warmte in het huis beter vast te houden. Harry: “In april dit jaar vroegen we de lening van zo’n tienduizend euro aan. Inmiddels is alle isolatie geplaatst en merken we al een wezenlijk verschil in huis. Hoeveel energie het uiteindelijk gaat besparen, merken we in de winter pas. De kachel is niet of nauwelijks aan geweest de afgelopen maanden.”

Een eigen verantwoordelijkheid

"In alle aanpassingen die we eventueel in de toekomst nog gaan doen aan bijvoorbeeld het huis zullen wij duurzaamheid en het milieu meenemen"

Of Harry en zijn vrouw de kosten die ze nu maken terugverdienen? Harry: “Ik denk niet dat we de kosten die we hebben gemaakt, terug gaan verdienen. Geld is voor ons ook niet de motivatie geweest. De voornaamste reden om het toch te doen is een warmer huis en ik ben van mening dat we allemaal een eigen verantwoordelijkheid hebben om wat terug te doen voor de natuur. In alle aanpassingen die we eventueel in de toekomst nog gaan doen aan het huis zullen wij duurzaamheid en het milieu meenemen.”

Een kijkje over de grens

“En dat terugdoen voor de natuur, dat gebeurt op dit moment nog te weinig”, stelt Harry. “We waren onlangs op vakantie in Zweden en Noorwegen. Daar zie je ontzettend veel Tesla’s rondrijden. En ook als je Duitsland inrijdt zie je een groot verschil met Nederland. Je ziet er vooral meer zonnepanelen. Ik denk dat we zeker op het gebied van auto’s nog flinke stappen moeten maken in Nederland. Een subsidie kan daar bijvoorbeeld al verandering in brengen, maar ik denk ook dat er genoeg mensen zijn die het goed kunnen betalen om zelf te investeren in een elektrische auto of in zonnepanelen.”

Expeditie energieneutraal wonen, Drenthe, Drenthe in Transitie

Locatie

Noordenveld

DiT is

expeditie

Expeditie Energieneutraal Wonen