Lantaarnpalen; de toekomstige oren en ogen van de stad


Wist je dat er in Nederland ongeveer 3,5 miljoen lantaarnpalen staan? Naast dat velen nog zijn voorzien van Tl-lampen, staan ze in de buitengebieden vaak uit om kosten te besparen. “Niet duurzaam en niet veilig”, stelt Niek de Jong, CEO van het Emmense bedrijf Sustainder. We gingen met Niek in gesprek over zijn dynamische led-armaturen die door ingebouwde sensoren in de toekomst zelfs levens kunnen redden.

Sinds 2016 produceert Sustainder uit Emmen led-armaturen die dankzij ingebouwde sensoren op afstand dynamisch worden bestuurd en gedimd. “Door de sensoren is de hoeveelheid licht eenvoudig af te stemmen op de lokale behoefte”, legt Niek uit. “Via het internet kunnen de slimme armaturen met elkaar communiceren en data uitwisselen. Door een bewegingssensor is het mogelijk dat de openbare verlichting standaard is gedimd en feller gaat branden zodra de sensor een voertuig of persoon signaleert. Daarnaast kan op afstand onder andere de energiebesparing op armatuurniveau gemeten worden.”

Een flinke besparing

Het bedrijf is inmiddels actief op zowel de Nederlandse als de Duitse openbare verlichtingsmarkt. Een mooi voorbeeld is de wijk Angelslo in de gemeente Emmen. Daar zijn inmiddels 600 oude armaturen vervangen door armaturen van Sustainder. Niek: “Hiermee bespaart de gemeente alleen al door de ledverlichting zo’n veertig tot vijftig procent op de energierekening.”

De oren en ogen van de stad

“Straatverlichting kan inmiddels al veel meer dan alleen duisternis verjagen"

“Straatverlichting kan inmiddels al veel meer dan alleen duisternis verjagen. De fijnmazigheid van het openbare verlichtingsnetwerk maakt lantaarnpalen bij uitstek geschikt als drager van technologie die de leefbaarheid bevordert. Het geheim zit in de vervangbare cassette. Met diverse sensoren kunnen we onder meer luchtkwaliteit, geluidsniveau, temperatuur en verkeersintensiteit meten. Het zijn de toekomstige ogen en oren van de stad. De cassette zorgt er ook voor dat gemeenten vandaag de dag al klaar zijn voor toekomstige smart city toepassingen, omdat er eenvoudig nieuwe technologieën aan toe te voegen zijn. De armaturen kunnen op verzoek verrijkt worden met bijvoorbeeld een luchtvochtigheidsmeter, bewegingssensor, geluidssensor, wifi, fijnstofmeters of zogenaamde ‘small cells’ voor 4G en 5G technologie.

Ook in het buitengebied komen de sensoren goed van pas. “Buitengebieden verlangen extra oren en ogen. Het is er simpelweg heel rustig waardoor er minder waarnemingen zijn. Eventuele ongevallen in het buitengebied zijn dankzij de slimme armaturen snel te registreren. Dat kan levens redden.”

Flora & fauna

Buiten de bebouwde kom dragen de armaturen bij aan de leefbaarheid van flora en fauna. “Bij een kruising gaat de lichtintensiteit omhoog, bij een vogelbroedgebied juist omlaag. Hierdoor is er minder lichtvervuiling in de natuur. Het bewijst dat technologie en natuur elkaar niet bijten”, sluit Niek zijn verhaal af.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Emmen