Plezier van oud brood


Kan jij 100% afvalvrij leven? In Hoogeveen gaan 100 gezinnen in 100 dagen die uitdaging aan. Wij volgen Grietje Loof, één van de deelnemers van de 100-100-100 actie. In haar column deelt zij met ons de tussenstand.

Inmiddels zijn we week 7 al gepasseerd met het 100-100-100 project en de spannende beginweken zijn achter de rug. Spannend omdat ik dacht dat het nog best eens lastig zou kunnen worden om zo min mogelijk restafval te produceren. Gelukkig had ik er ver van tevoren al over nagedacht en was ik natuurlijk al een tijdje bezig met ‘zero waste’. Nu is het menens en dat maakte het spannend.

Hoe bewuster, hoe beter

Ik weeg de grammen na 2 weken verzamelen en kom nog niet tot een halve kilo aan restafval. En eigenlijk vind ik dat nog veel. Misschien kan het nog wel anders. Toch klinkt een halve kilo restafval in de twee weken al heel wat beter dan 9 kilo per week. Ik merk dat ik het minder spannend ga vinden. De opdrachten over een “kliekjesrecept” en “welke voedselproducten heb jij nog in de kast liggen?” zijn niet meer van die hoogdravende vragen. Door kritischer inkopen en beter op te letten wat er nog in de kelder op de schappen ligt gaat dat best goed. Het is gewoon zo, hoe bewuster ik bezig ben, hoe beter alles gaat. Zowel met het afval minderen als met de voedselverspilling. Kliekjes, het woord doet iets met me. Ik ben niet zo van de kliekjes, het gaat of allemaal op of het gaat de vriezer in en komt tevoorschijn op het moment dat de tijd dringt. Een cursusavond of vergadering kan het koken wel aardig in de war schoppen…

Een pluim voor Plaizier

Een aantal weken terug konden we een winkel of winkelier een pluim geven als ze met ons mee willen denken en meehelpen het afval terug te dringen. Vaak zijn dat de verpakkingen natuurlijk, daar kan heel wat winst gehaald worden. Bakker Plaizier dacht fijn met me mee. “Wilt u plastic of papier verpakking” werd me door de verkoopster gevraagd. En dan kom ik met mijn eigengemaakte broodzakken. Natuurlijk komen daar vragen over. “Blijft het wel vers in een katoenen broodzak?”, waarop ik uit eigen ervaring reageer dat het zelfs lekkerder is. Het korstje blijft knapperig, ook na een week in de vriezer. Die katoenenbroodzak kan namelijk ook prima in de vriezer.

De bakker vertelt me dat het plastic tasjes gebruik van de klant met 80% is afgenomen sinds ze niet meer gratis zijn. Daar is al heel wat winst gemaakt. Maar ook Plaizier zelf heeft ambities, en zoekt naar manieren om het bedrijfsafval, vaak prima grondstoffen waar nog iets mee gedaan kan worden, op een goede manier te recyclen. De zoektocht leidde naar broodbier, een biertje gebrouwen van overkocht brood. Ik had er eens over gelezen, maar het nog nooit geproefd. ‘Ik haal een biertje voor je’, zei bakker Plaizier. En zo kwam het dat ik met brood en broodbier naar huis fietste.

Benieuwd hoe de eerste spannende weken van Grietje Loof eruit zagen? Lees ook: Waar moet dit in?, Kijken hoe jij winkelt en Waar in huis ontstaat jouw afval?


Locatie

Hoogeveen

DiT is

grietje_loof

Grietje Loof