Tiny Houses in Emmen


Tiny houses zijn kleine huisjes waarin je relatief comfortabel kunt wonen, je hebt weinig vaste lasten en helpt misschien zelfs het klimaat wanneer je gebruik maakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Het klein wonen is voor veel mensen in Amerika een reactie op de steeds duurder wordende huizen met de daaropvolgende banken- en hypotheekcrisis.

Onder de projectnaam ‘C3 Living’ gaat de gemeente Emmen twaalf tiny houses voor een periode van tien jaar laten plaatsen in het Hemrikkwartier. We spreken met Peter Broekmans van Rendiz, initiatiefnemer van het project C3 Living.

Hoe het begon

“Het begon allemaal vanuit een samenwerking tussen Rendiz en het Leger des Heils. Beide partijen zagen een groter wordend probleem voor de huisvesting van dak- en thuislozen. Vanuit deze gedachte is de samenwerking en het project C3 Living geboren. We willen hiermee iedereen een duurzaam en betaalbaar onderkomen kunnen bieden.”

"Door efficiënte inrichting van energie en watergebruik kunnen ook mensen met een kleine portefeuille het comfort van duurzaam en klein wonen ervaren"

"De woningen zijn in eerste instantie bedoeld voor eenpersoonshuishoudens. Dit kunnen jongeren of studenten zijn, maar ook mensen die kleiner willen gaan wonen of mensen die vanwege een echtscheiding moeten verhuizen. Door efficiënte inrichting van energie en watergebruik kunnen ook mensen met een kleine portefeuille het comfort van duurzaam en klein wonen ervaren.”

Volgens het Cradle 2 Cradle-principe

“De huisjes die in Emmen komen zijn ontworpen volgens het Cradle 2 Cradle (C2C) principe, alle materialen die we gebruiken hebben al een ander leven gehad of kunnen hierna nog voor iets anders gebruikt worden. Andere duurzame aspecten zijn de manier van energieopwekking door zonnepanelen en de verwarming door infraroodpanelen.”

De toekomst van Tiny Houses in Nederland

Volgens Peter zijn er in de toekomst nog veel stappen te zetten op het gebied van Tiny Houses in Nederland. “Wij willen duurzaam wonen bereikbaar en betaalbaar maken voor iedereen. Steeds meer gemeenten staan open voor kleinere woningen. Eventueel is het zelfs mogelijk om de units die we bouwen op te stapelen om alles nog goedkoper en grootschaliger te maken.”

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Emmen

DiT is

peter_broekmans_tiny_houses

Peter Broekmans