Voldoen aan de vraag van de toekomst


“Op dit moment studeren er nog te veel leerlingen af met onvoldoende kennis over duurzame toepassingen in het bedrijfsleven.” Als het aan Henk Lukken ligt, manager DC Tech bij het Drenthe College, werken bedrijven en scholen over een aantal jaar beter samen zodat scholieren over de kennis beschikken waar bedrijven om vragen.

“Ik heb het dan voornamelijk over kennis van duurzame technieken zoals het ontwikkelen van waterstof, biogas of andere duurzame energievormen”, legt Henk uit. Om de samenwerking met het bedrijfsleven te versterken ligt het plan van Energy College voor Gas 2.0 op tafel. “Het is de bedoeling om samen met het lokale bedrijfsleven een opleiding te ontwikkelen om vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten.”

Henk Lukken, studeren, duurzame toepassingen, bedrijfsleven, DC Tech, Drenthe College, Energy College, opleiding, studenten, duurzaamheid, Drenthe College, Noorderpoort, Alfa College, Friesland College, Friese Poort, Nordwin College, Terra MBO

Vakkrachten van belang

“Ik volg de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie op de voet. Wat mij opvalt is dat men de nieuwste technische ontwikkelingen graag op een podium zet, maar dat de vakkrachten die met deze ontwikkelingen gaan werken niet in het plaatje worden meegenomen. Daar zie ik een flinke kink in de kabel als het gaat om de uitvoering. Wat heb je immers aan innovaties en technieken waar bijna niemand van weet hoe je ermee om moet gaan?”

Ik zie steeds vaker dat de vraag uit de praktijk niet meer past bij het aanbod van opleidingen

Het duurzame aspect

“In het huidige aanbod van opleidingen zie je dat leerstof over duurzaamheid vooral op projectbasis wordt aangeboden. Het is dus vooral iets extra’s dat wordt aangeboden tijdens de opleiding, het is geen hoofdonderdeel. Ik zie steeds vaker dat de vraag uit de praktijk niet meer past bij het aanbod van opleidingen. Iets waar zowel het bedrijfsleven als de studenten die afstuderen natuurlijk niet veel baat bij hebben. Volgens mij moet duurzaamheid juist een aspect zijn dat verwerkt zit in de structuur van de opleiding zodat het al begint bij de basis.”

Meedenken

Bedrijven kunnen volgens Henk op allerlei manieren helpen. Indien het grotere bedrijven zijn, dan helpt financiële steun om docenten op te leiden en om te scholen, maar ook kennis en input wordt zeer op prijs gesteld. Voel jij je aangesproken en denk je graag mee in de vormgeving van de nieuwe opleiding? Stuur dan een bericht naar redactie@ditenergie.nl

De zeven scholen die verenigd gaan worden onder het Energy College zijn: Drenthe College, Noorderpoort, Alfa College, Friesland College, Friese Poort, Nordwin College en Terra MBO.

Fotocredit banner: Istock


DiT is

Henklukken

Henk Lukken

Manager DC Tech Drenthe College