100% schoon vervoer in 2030


“Er is geen enkele noodzaak om te blijven rijden op minder schone fossiele brandstoffen zoals diesel en benzine: de alternatieven zijn er nu al.” PitPoint is internationaal aanbieder van schone brandstoffen. In samenwerking met partners, waaronder de provincie Drenthe en afvalverwerker Attero, geeft het bedrijf invulling aan het verschonen van het Drentse vervoer voor 2030. We spreken met Marja Versleijen, managing director Nederland bij PitPoint, over duurzaam vervoer in Drenthe.

“PitPoint clean fuels is een internationale aanbieder van schone brandstoffen en duurzame tankinfrastructuur. PitPoint ontwerpt, bouwt, beheert en onderhoudt openbare- en particuliere tankstations voor CNG (gecomprimeerd aardgas), LNG (vloeibaar aardgas), groengas (gemaakt van biogas), waterstof en elektrische oplaadpunten voor bedrijven en overheden. Het bedrijf vervult hierbij de rol van systeemintegrator, adviseur, en partner, voor de gehele transitie van traditionele naar alternatieve brandstoffen; onafhankelijk van technologie en leverancier.”

Van bermgras tot groengas

Om 100% schoon vervoer – oftewel zonder schadelijke emissies zoals COs en fijnstof – mogelijk te maken, moet er heel wat gebeuren. Denk hierbij aan het beschikbaar en betaalbaar maken van emissieloze brandstoffen en voertuigen die hierop kunnen rijden. Een mooi Drents voorbeeld van wat er al gedaan wordt is de transitie van gecomprimeerd aardgas (CNG) naar groengas. “Het bermgras in de provincie Drenthe wordt door Attero vergist en opgewerkt tot groengas, welke vervolgens door PitPoint via haar tankstations weer aan de provincie wordt geleverd. Daarmee rijdt de provincie feitelijk op het door haarzelf geproduceerde groengas. Wij zijn momenteel actief aan het zoeken naar nog meer producenten van groengas onder meer in Drenthe.”

Een groot aanbod ‘schone’ auto’s

“Er is geen enkele noodzaak om te blijven rijden op minder schone fossiele brandstoffen zoals diesel en benzine: de alternatieven zijn er nu al"

“Er is geen enkele noodzaak om te blijven rijden op minder schone fossiele brandstoffen zoals diesel en benzine: de alternatieven zijn er nu al. Zo is er een groot aanbod van auto’s voor de langere afstanden die al op CNG/groengas rijden, en een netwerk van tankstations met een landelijke dekking. Er komen daarnaast steeds meer volledig elektrische voertuigen op de markt en ook steeds meer openbare laadpalen. Er zijn zelfs al verschillende merken die
auto’s aanbieden die rijden op waterstof.”

Een stip op de horizon

Het doel van PitPoint is om volledig schoon vervoer mogelijk te maken in 2030, in Nederland maar ook daarbuiten. “We willen dit bereiken door schone brandstoffen beschikbaar te stellen die kostenconcurrerend en schoner zijn dan traditionele brandstoffen. Dat vraagt om  voortdurende innovatie. Om in 2030 helemaal schoon te rijden, zullen nog flinke stappen moeten worden gezet, maar we zijn al heel goed op weg.”

Fotocredit banner: Istock


DiT is

profiel_marja

Marja Versleijen

Managing director Nederland bij PitPoint