5 tips om je tuin te beschermen tegen de hitte


Wanneer het lang warm is, en er weinig tot geen regen valt, moet je de natuur een handje helpen om te voorkomen dat je tuinplanten uitdrogen. Wat kun je doen om uitdroging van de tuin te voorkomen? Hans Rozenveld van Rozenveld Hoveniers uit Gieten geeft vijf tips om je tuin te beschermen tegen de hitte.

1. Geef voldoende en met enige regelmaat water, maar niet te veel

"Wil je maximaal je planten op orde hebben, dan is het belangrijk om je planten voldoende water te geven. Doe dit met enige regelmatig en geef minimaal 10 mm per keer. Dit kun je meten door een regenmeter bij je planten te zetten tijdens het sproeien. Planten reageren tijdens de groei en bloei op vocht en hebben dan ook consistent water nodig."

"Zoek wel een goede balans hierin en geef je planten niet te veel water. Het geven van te veel water zorgt dat je planten ‘lui’ worden. De wortels van de plant zijn geneigd naar de zijkant te groeien als ze te veel water krijgen. Door ze minder water te geven, groeien de wortels naar beneden wat uiteindelijk voor een sterkere plant zal zorgen. Het is in die zin dan ook niet erg als een plant een tijdje geen water krijgt. Hij zal er dan wat minder mooi uitzien en misschien korter bloeien, maar kan uiteindelijk wel meer voedingsstoffen uit de diepere bodem halen."

2. Werk met regenwater of met water uit een eigen geslagen put

"Om bewust om te gaan met water, kan je het beste werken met regenwater of met water uit een eigen geslagen put. Regenwater kan opgevangen en geborgen worden in een vijver, ondergronds in een wateropslagtank of in een speciale box. Bij voorkeur geef je je plantjes niet midden op de dag water, maar in de vroege ochtend of ’s avonds als de zon onder is. Zo voorkom je dat de hitte het water verdampt voor het de grond in trekt."

3. Ken je bodem en zorg voor voldoende aanvulling

"Hoe beter de bodem, hoe beter de beplanting. Voor een gezonde bodem is het belangrijk om je bodem te kennen. Het is handig om bijvoorbeeld een bodemonderzoek te doen zodat je weet wat je moet doen om je bodem gezond te houden. Zo weet je bijvoorbeeld wanneer je moet bemesten of bekalken. Denk er ook aan dat de tijd voor de tweede bemestingsronde al is aangebroken. Het gazon dat in het voorjaar hard is gaan groeien, is nu toe aan wat extra eten."

4. Plant je planten op de juiste plaats, maar verplaats ze niet

"Door de warmte zie je dat veel planten hun levenscyclus versnellen en sneller in rust gaan. Denk bijvoorbeeld aan bomen en heesters die hun blad nu al afstoten en vaste planten die bruin worden. Dit doen ze om minder verdamping te hebben. Gevoelige planten zijn minder geschikt voor ons huidige klimaat. Ze zullen het eerder opgeven en kunnen zelfs verdwijnen. Denk daarom vóórdat je gaat planten of de gekozen plek geschikt is. Overigens is het verpoten van planten in deze warme en droge tijd een afrader. De wortels worden namelijk doorgehakt tijdens het verpoten waardoor de plant niet langer het benodigde vocht en voedsel kan halen. Kamerplanten of planten in bakken buiten kun je uiteraard wel verplaatsen naar een plek met meer schaduw."

5. Kies voor minder tegels of juist voor meer groen

"Door de hitte zijn stenen erg warm. Ook houden ze de warmte na zonsondergang nog lang vast. Als er veel stenen of tegels rondom je plantjes liggen, of als ze omzoomd zijn door muren of een houten schutting, krijg je meer last van warmte- en hitteweerkaatsing. Let er daarom op niet te veel tegels dicht bij de plantjes te hebben en zorg voor meer groen aan de muren of een groene erfafscheiding om de hitte te dempen.”

Over Rozenveld Hoveniers

De broers Jan en Hans Rozenveld richtten in 1999 Rozenveld Hoveniers op. De onderneming begon bij beide huisadressen, maar kon vanwege de groei al snel uitbreiden. Het hoveniersbedrijf, dat zich richt zich op de aanleg en onderhoud van de buitenruimte bij particulieren, ondernemers en overheid, heeft nu een eigen pand aan het Panderpad in Gieten. Kijk voor meer informatie over Rozenveld Hoveniers op www.rozenveldhoveniers.nl.


Wil je reageren op dit artikel? Praat mee onder de post op onze Facebookpagina!

Fotocredit banner: Istock