Biologische sierteelt in Wapserveen


Als het aan Eline Houtkamp ligt, wordt er in Nederland geen gebruik meer gemaakt van pesticiden bij de teelt van sierbloemen. Het bewoog haar om Bloem & Oogst op te richten om op haar eigen manier te gaan telen.

Na het afronden van de opleiding Biologisch-dynamisch land- en tuinbouw in 2017, heeft Eline een crowdfundactie opgezet om een pluktuin in Wapserveen te openen. In deze pluktuin – die op een weiland met agrarische bestemming gaat komen – zal Eline biologische bloemen telen en vervolgens zelf verkopen.

Nederland bloemenland

"Nederland is een bloemenland, wij worden geprezen om onze mooie bloemen. Het gekke is dat veel van de bloemen die wij in Nederland kopen, worden ingevlogen vanuit het buitenland. Om jaarrond bloemen zoals rozen en anjers voor dezelfde lage prijzen te kunnen leveren, wijken telers uit naar Afrika en Zuid-Amerika. Zowel in het buitenland als in Nederland worden er veel gewasbeschermers gebruikt. Dit vind ik schokkend, en ben van mening dat dit anders kan.”

Het gebruik van groenbemesters

“Door mijn studie heb ik geleerd een andere manier van telen in de praktijk te brengen. Ik maak geen gebruik van herbiciden, pesticiden of kunstmest. Sommige aspecten uit die omgeving kun je behouden of zelfs uitbreiden. Als je kijkt hoe je kunt samenwerken met de elementen als zon, wind en water, maak je efficiënt gebruik van de plek zonder deze te veel te belasten. En om extra voor de bodem te zorgen, maak ik gebruik van groenbemesters.

"Hoeveel we ook doen of toevoegen, ik denk dat de grond uiteindelijk zelf altijd het beste weet wat er moet gebeuren"

Dit zijn gewassen die we niet telen voor de verkoop, maar voor hun bodemverbeterende en voedingsrijke eigenschappen. Hoeveel we ook doen of toevoegen, ik denk dat de grond uiteindelijk zelf altijd het beste weet wat er moet gebeuren.”

“Ik heb gekozen voor een crowdfundingcampagne omdat het persoonlijke aspect hierin mij aansprak. De mensen die mij steunen zien mijn plan echt zitten. Crowdfunding maakt mijn onderneming transparant en sociaal en ik zie direct hoeveel draagvlak er is voor mijn plannen. Verder heb ik enorm veel leuke tips gekregen van mensen die enthousiast zijn geworden na het lezen van mijn plan. Tips die ik via een zakelijke lening niet had gekregen. Ik kan crowdfunding zeker aanraden, al moet het wel bij het idee passen dat je hebt.”

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Westerveld

DiT is

eline_houtkamp

Eline Houtkamp