Auto’s wassen zonder milieubelasting


De auto zelf wassen of de auto laten wassen? Wat is beter voor het milieu? “Voor beide manieren valt iets te zeggen maar het écht grote verschil zit in de verspilling van water en de afvalstoffen die in de grond terechtkomen bij het zelf wassen.” Het laten wassen van je auto is volgens Niels Wessels, eigenaar van Niels Autowas, bijna altijd duurzamer.

Zelf je auto wassen is volgens Niels iets wat je tegenwoordig beter niet meer kunt doen. “Het kost hartstikke veel water wanneer iemand z'n eigen auto wast. Dat water loopt allemaal weg, en kan niet hergebruikt worden. Wij gebruiken per wasbeurt zo’n 600 liter water. Dat is veel maar we vangen het weer op om schoon te maken en nog een keer te gebruiken. Per wasbeurt verliezen we zo’n 10 liter water, dat we bij de volgende wasbeurt weer aanvullen met leidingwater. Je zou dus kunnen zeggen dat we per wasbeurt 10 liter water verbruiken.”

Geen auto’s wassen op straat

Het zelf wassen van de auto wordt door steeds meer gemeenten ontmoedigt of zelfs verboden. Het negatieve effect dat verspilling van water heeft op het milieu wordt steeds bekender. Er zijn zelfs landen, waaronder Duitsland en Zwitserland, waar het wassen van auto’s op straat verboden is.

“Wanneer je thuis de auto wast verbruik je gemiddeld zo’n 75 liter water. Denk maar eens aan de tuinslang die je aan laat staan. Dat water, inclusief afvalstoffen en schoonmaakmiddelen, komt in het grondwater terecht. Bij ons wordt het water dat van de auto’s afspoelt in een speciale ‘vloerbuffer’ opgevangen, die ervoor zorgt dat er geen olie-, benzine of vetresten in het grondwater of het riool terechtkomen.''

"Het water dat je in de wasbox gebruikt wordt vaak ook gefiltert en gerecycled."

Ook aan de apparatuur is gedacht!

“Het vuile water wordt gezuiverd door een soort lamellenafscheiders. Hier is geen stroom voor nodig, het water loopt er gewoon doorheen. Voor de overige apparaten is wel veel stroom nodig en dus hebben we het energieverbruik zo slim mogelijk ingericht. De pompen die het water recyclen communiceren op afstand met de wasstraat; als het rustig is gaan de pompen in sluimerstand, bij drukte komen ze weer op gang. Daarnaast starten alle motoren langzaam op. Dit maakt een enorm verschil in het stroomverbuik. Het werkt eigenlijk net als bij een auto: wanneer je langzaam optrekt, scheelt dit benzine.''

De wasbox, een goed alternatief

“Ik vind het heel logisch om naar de wasstraat te gaan, maar ik kan me ook voorstellen dat mensen die bijvoorbeeld een oudere auto hebben of het te duur vinden, liever zelf wassen. Wanneer je zelf de auto wast zou je ook aan het wasmiddel moeten denken. In oudere of goedkopere middelen zitten vaak synthetische stoffen die tot 28 dagen in de grond zitten voor ze worden afgebroken. Wij maken gebruik van plantaardige middelen die binnen 5 tot 10 dagen zijn afgebroken.”

“Ik zou iedereen die toch zelf zijn auto wil wassen verwijzen naar een wasbox. Doe-het-zelf wasboxen zijn tegenwoordig bijna overal te vinden. Je kunt hier zelf de auto wassen en voor een paar euro beschik je over professionele wasmiddelen en goede apparatuur. Het water dat je in de wasbox gebruikt wordt vaak ook gefiltert en gerecycled.”

Meer informatie vind je op www.nielsautowas.nl.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Assen

DiT is

niels_wessels

Niels Wessels