Bloem&zo: op naar zilver!


In augustus 2011 is Petra Jongman haar eigen bloemenwinkel gestart in de Emmer wijk Bargeres. In haar winkel kunnen klanten terecht voor snijbloemen, boeketten, trouw- en rouwarrangementen. Daarnaast geeft Petra workshops bloemschikken. Waarom Petra zeker een plekje op Drenthe In Transitie verdient? In februari sleepte ze met haar winkel de ‘status brons’ binnen van de Barometer Duurzame Bloemist.

De status houdt onder andere in dat vijftien procent van de ingekochte bloemen en planten voorzien is van een MPS-A, Milieu- of EKO-keurmerk. De keurmerken laten zien dat de teler bewust is omgegaan met meststoffen, bestrijdingsmiddelen, energie en afval. Petra: “Wij hebben ons aangesloten bij FloraNL en zij willen graag dat de aangesloten bloemisten verduurzamen. Via de checklist van FloraNL hebben we gekeken in hoeverre we al in aanmerking kwamen voor een certificaat. Een aantal punten hebben we nog verbeterd om bij Milieukeur een certificaat aan te vragen.”

Brons, zilver en goud

"Wij hebben ons aangesloten bij FloraNL en zij willen graag dat de aangesloten bloemisten verduurzamen."

Om voor het certificaat in aanmerking te komen, werd de winkel gecontroleerd door Milieukeur. “We behaalden een goede score, en zijn daarmee al hard op weg om ook de zilveren status te behalen. Het scheelde slechts drie procent op de inkoop van duurzame bloemen.” Petra is vastberaden om de laatste aanpassingen snel door te voeren en dit jaar nog de zilveren status binnen te slepen. “Een van de vereisten voor de zilveren status is dat het percentage ingekochte duurzame bloemen en planten verdubbeld moet worden naar dertig procent. Daarnaast wordt er gekeken naar het gebruik van milieuveilige schoonmaakmiddelen, het scheiden van afval, het gebruik van chloorvrij gerecycled inpakpapier en onze verlichting moet voor tachtig procent uit LED-lampen bestaan.”

Of er ook al een gouden status in zicht is? “Dat zal nog even op zich laten wachten”, vertelt Petra. “Dan zullen we ook moeten investeren in zonnepanelen en een elektrische auto. Ik ben wel al aan de slag met een Plan van Aanpak voor het behalen van een nog hogere status, maar gezien wij het pand huren moet ook de verhuurder akkoord gaan met het aanleggen van zonnepanelen.”

Bent u geïnteresseerd in een duurzaam boeket? Neem dan een kijkje op www.bloemenzobargeres.nl.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Emmen

DiT is

vrouw_profiel

Petra Jongman

Bloem&zo