Niet dromen, maar doen


De wens van Janet van der Weide en haar man Lambert is uitgekomen: het huis dat ze in de zomer van 2017 kochten is inmiddels klimaatneutraal. “Samen met ons gezin hadden we een drieledige wens: Allereerst wilden we een eigen plekje hebben, daarnaast was er de behoefte om minder te werken en om zo energiezuinig mogelijk te leven en het milieu zo min mogelijk te belasten.”

In de zomer van 2017 - na het kopen van hun eerste huis in Rolde - besloten Janet en haar man Lambert samen met hun dochter van tien en zoon van acht hun dromen waar te maken.

De eerste stappen

“We zijn de verduurzaming begonnen met de aanleg van zonnepanelen op het dak. Al bij het kopen van ons huis hebben we gelet op de ligging van het dak. Deze ligt mooi op het zuiden en heeft geen last van schaduwen. Kortom: ideaal voor zonnepanelen. Het dak zou nog wel wat groter mogen zijn, maar we kunnen er toch mooi veertien panelen op kwijt. Ze doen het bijzonder goed, zelfs nu in de winter.”

Drenthe in Transitie, Janet van der Weide, Lambert van der Weide, Triodos, energieneutraal, hybride, zonnepanelen, warmtepomp, klimaatneutraal, Groningen, energielabel, Greenchoice, Rolde

“De oude tegelvloer die in het huis lag, was niet naar onze smaak en we besloten deze eruit te slopen. Dit was een mooi moment om vloerverwarming aan te leggen omdat deze manier van verwarmen het beste werkt in combinatie met de warmtepomp. Stiekem vond ik het idee van warme voeten ook wel erg aantrekkelijk!”

Van het gas af

“Omdat we niet langer afhankelijk willen zijn van het gas hebben we gekozen voor een volledig elektrische warmtepomp. Een hybride systeem dat zowel op gas als elektriciteit werkt, was wellicht goedkoper geweest, maar wij wilden volledig van het gas af. Mijn man werkt in het aardbevingsgebied in Groningen, dus ook dat speelde mee in de wens om van het gas af te gaan. Gas is een fossiele brandstof, het voelde ook een beetje raar om te investeren in iets wat tijdelijk is. Onze idealen winnen het van de financiële overwegingen als het gaat om de investeringen in ons huis.”

En toen… klimaatneutraal

“En toen waren we opeens klimaatneutraal. Dat voelde heel stoer! Energieneutraal zijn we helaas niet. Daarvoor moet de hoeveelheid energie die je gebruikt gelijk of lager zijn aan de hoeveelheid energie die je zelf opwekt. Dat lukt ons helaas nog niet. Aan de ene kant komt dit door de beperkte ruimte op ons dak, aan de andere kant is het voor ons geen doen om ons huis uit de jaren ’70 zo goed te isoleren dat we naar de energie van ons eigen dak toekunnen. De elektriciteit die we nog nodig hebben nemen we af bij Greenchoice en is 100% groen.”

Een beter energielabel

"Toen we het huis kochten, had het een D-label. Inmiddels heeft het huis energielabel A"

“Toen we het huis kochten, had het een D-label. Inmiddels heeft het huis energielabel A, wat nog een voordeel met zich meebrengt: onze bank, de Triodos bank, geeft korting op de hypotheekrente omdat het huis een beter energielabel heeft. Dit scheelt ons toch een paar tientjes per maand.”

“Onze kinderen zijn onze belangrijkste drijfveer om dit te doen. Stel dat mijn dochter of zoon me later vraagt of ik wel wist van de milieuvervuiling en van de opwarming van de aarde. En of ik er ook wat aan heb gedaan. Dan wil ik naar eer en geweten kunnen zeggen dat ik binnen de grenzen van mijn mogelijkheden alles heb gedaan wat ik kon.”

Lees meer over de verduurzaming van het huis van Janet en haar gezin op haar blog.

Fotocredit banner: Istock
Fotocredit artikel: Janet van der Weide


Locatie

Aa en Hunze

DiT is

janetenlambert

Janet en Lambert van der Weide