Duurzame scooters in Drenthe


Steeds meer bedrijven stappen over op het gebruik van elektrische scooters in steden en dorpen. Zo maakt Domino's Pizza al sinds 2012 gebruik van elektrische scooters in de grotere steden en maakte Thuisbezorgd.nl de overstap naar het duurzame vervoersmiddel in 2016. Wilma Schilder-Smid, eigenaar van E-scooterz, ziet in 2018 de vraag naar elektrische scooters alleen maar groeien.

Wilma – die lange tijd werkzaam was als treinmachinist – zag het plezier van elektrische voortbeweging van dichtbij. Het bracht haar op het idee om elektrische scooters te gaan verkopen van het Duitse merk EMCO. Een merk dat volgens Wilma op technisch vlak voorloopt op de concurrentie en echt kwaliteit biedt.

Een duurzame aandrijving met weinig onderhoud

"In eerste instantie schrikt dit mensen vaak af, maar als je gaat rekenen kom je al snel tot de conclusie dat een elektrische scooter minder onderhoud vergt en langer mee gaat."

“Het meest logische aspect dat de e-scooter duurzaam maakt is natuurlijk de aandrijving. Je beweegt je niet meer voort met brandstof zoals benzine maar met elektriciteit. Daardoor heb je geen CO2-uitstoot, geen fijnstof uitstoot, geen last van benzinestank en je veroorzaakt geen geluidsoverlast. Andere voordelen van het elektrisch rijden is dat de techniek die in de scooter zit duurzamer is dan de techniek in een standaard benzine scooter. Zo hoef je over het algemeen minder onderhoud te plegen omdat er geen benzine door de motor circuleert. Dit heeft een positief effect op de onderdelen en het gebruik van de scooter. De aanschafprijs van een elektrische scooter ligt wel hoger dan die van een benzine scooter. In eerste instantie schrikt dit mensen vaak af, maar als je gaat rekenen kom je al snel tot de conclusie dat een elektrische scooter minder onderhoud vergt en langer mee gaat. Je kunt de scooter thuis opladen via een regulier stopcontact. Dit is natuurlijk het meest ideaal wanneer de stroom afkomstig is van bijvoorbeeld zonnepanelen.”

Milieuzones in Nederland

“Andere voordelen voor het gebruik van e-scooters komen met het wettelijke verbod dat sinds 1 januari 2018 geldt op de verkoop van Euro2- en Euro3-scooters, en met de komst van milieuzones. Vervuilende voertuigen, waaronder ook benzinescooters, mogen steeds vaker het centrum niet meer in. Op dit moment zijn er volgens mij nog geen milieuzones in Drenthe. Maar dat zal de komende jaren vast ook veranderen. Ook hier moet de CO2-uitstoot omlaag!”

‘scooter-sharing’

“Een opkomend fenomeen is het delen van je voertuig. Mijn leverancier is druk bezig met het begrip ‘scooter-sharing’. In plaats van dat iedereen in de straat een auto heeft, of in dit geval een scooter, is het veel voordeliger en duurzamer om een voertuig delen. Zo draag je niet langer alleen de kosten van de aanschaf en het onderhoud. Daarnaast zul je minder voertuigen in het straatbeeld zien. Via een app zie je waar de scooter staat en kun je een reservering maken. EMCO heeft in een aantal grote steden, waaronder Barcelona, Berlijn en Brussel, het project ‘scooter-sharing’ opgezet en volgens mij is dit iets wat in de toekomst alleen nog maar groter zal worden.”

“Ik zou het fijn vinden als wij met z’n allen de wereld een stukje schoner en mooier kunnen maken en ik hoop daaraan een bijdrage te leveren met de verkoop van e-scooters. Iedereen die zin heeft om een ritje te maken, en te voelen hoe leuk het is om te rijden op een elektrische scooter is meer dan welkom!

Lijkt het jou leuk om eens een ritje te maken? Kijk dan op www.e-scooterz.nl.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Meppel

DiT is

Wilmaschildersmid

Wilma Schilder-Smid

Eigenaar E-scooterz