Van golfcar tot elektrische motorfiets


Je hoort het steeds meer, of eigenlijk... je hoort het nauwelijks: elektrische voertuigen. Als we het over elektrische voertuigen hebben, denken we al snel aan auto’s van het merk Tesla van ondernemer Elon Musk. Een stuk minder snel denken we aan elektrische motoren. We spreken met Marchel Bulthuis, eigenaar van Electric Motorcycles Nederland en voorvechter voor elektrisch motorrijden.

Toen de meldkamers van de brandweer in de noordelijke provincies Drenthe, Groningen en Friesland gingen fuseren, werd de afstand tot Marchels werk groter. De grotere afstand betekende meer reiskosten, wat uiteindelijk leidde tot de geboorte van zijn zelfgemaakte elektrische motor.

Marchel – die een achtergrond heeft als bouwkundige – besloot iets aan de reiskosten te doen en maakte van een ‘normale’ motorfiets en een elektrisch golfkarretje een elektrische motorfiets. Het bleek het begin van een nieuwe carrière, in februari 2016 opende hij de eerste showroom in Groningen.

Sinds de opening van zijn showroom, is de populariteit van elektrische motoren toegenomen. “De elektrische motor is in ontwikkeling en de actieradius wordt steeds groter. Naast het duurzame aspect is het natuurlijk een groot voordeel dat de motoren gewoon via het stopcontact op zijn te laden”, aldus Marchel. Inmiddels zijn er drie verkoopvestingen met elektrische motoren in Nederland. Een van die vestigingen is in Assen en wordt gerund door Mario ten Berge: “Na gesprekken met Marchel ben ik in januari 2018 begonnen in Assen. Op dit moment staan er vier Energica motoren in Assen die onder andere gebruikt worden voor tourritten en verhuur. Die ritten organiseer ik af en toe ook zelf om Drenthe kennis te laten maken met de elektrische motorfiets.”

"Er is namelijk maar één elektrisch oplaadpunt voor al die bezoekers."

Ook de TT Assen zet in op elektrische motoren. In augustus wordt hier een race georganiseerd met elektrische motoren, genaamd de MotoE. Volgens Marchel is dit een goede ontwikkeling om de elektrische motorfietsen onder de aandacht te brengen. “Dat er in de sport ook aandacht wordt besteed aan elektrisch rijden vind ik ontzettend goed, maar ik wil een kleine kanttekening plaatsen aan de faciliteiten die de TT Assen biedt aan elektrische rijders. Er is namelijk maar één elektrisch oplaadpunt voor al die bezoekers.”

Ben je geïnteresseerd in elektrische motorfietsen of wil je er meer over weten? Kijk op www.electricmotorcycles.nl.

Fotocredit banner: Istock


DiT is

marchel_bulthuis

Marchel Bulthuis

Electric Motorcycles Nederland